Gemeente Meppel


Naturalisatieceremonie 2010

15-12-2010 -
15 december is de jaarlijkse naturalisatieceremonie gehouden in het Stadhuis.

Op 15 december is met de loco burgemeester, de heer A.H.J. Dohle, de jaarlijkse naturalisatieceremonie van de gemeente gehouden in de raadszaal van het Stadhuis. Dit jaar hebben 27 mensen in Meppel de Nederlandse nationaliteit ontvangen.

Sinds 2006 zijn gemeenten verplicht een naturalisatieceremonie te houden, wanneer een inwoner de Nederlandse nationaliteit krijgt. Het krijgen van het nationaliteitsbesluit is meer dan het krijgen van een Nederlands paspoort.

Sinds 2009 moet iedereen van 16 jaar en ouder die Nederlander wordt een verklaring van verbondenheid afleggen. Hiermee belooft hij of zij om de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.

De naturalisatieceremonie vond oorspronkelijk plaats op 24 augustus, de datum waarop in 1815 de Grondwet in werking is getreden. Sinds 2008 wordt de ceremonie gehouden op 15 december, Koninkrijksdag. De dag waarop in 1954 het Koninkrijksstatuut werd getekend. In het Statuut werden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (toen de Nederlandse Antillen, Nederlands Nieuw-Guinea en Suriname) geregeld.

Loco burgemeester Dohle drukte in zijn toespraak naturalisatie als volgt uit:
"Als een volk aangeeft wat het belangrijk vindt, en meestal doen we dat in een Grondwet, en als het aangeeft wat de grenzen van het land zijn, zoals in het Statuut, dan betekent dat ook iets voor mensen die in dat land komen wonen. Rechten en vrijheden gelden niet alleen voor u, maar ook voor uw medeburgers. U leeft in een samenleving en u doet wat nodig is om ook daadwerkelijk samen met anderen te kunnen leven."