Ingezonden persbericht


Persbericht

Kröller-Müller Museum viert aankoop The Paintings (with Us in the Nature) van Gilbert & George

Otterlo, 15 december 2010

Al vanaf het begin van de tentoonstelling The Paintings (with Us in the Nature) 1971 van Gilbert & George is het Kröller-Müller Museum gestart met de fondsenwerving om dit bijzondere werk, 6 triptieken van ieder 230 x 680 cm per stuk, aan te kunnen kopen. Met deze aankoop is een bedrag gemoeid van ruim 2,5 miljoen euro. Binnen een half jaar is de aankoop een feit geworden, dankzij bijdragen van de volgende partners: BankGiro Loterij E 750.000, Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW E 700.000, Mondriaan Stichting E 300.000, SNS REAAL Fonds E 250.000, Vereniging Rembrandt en haar Titusfonds E 250.000 en het VSBfonds E 250.000. Het werk was nog in bezit van de kunstenaars.

The Paintings is een zaalvullende installatie, die Gilbert & George in 1971 een 'new romantic sad beautiful sculpture' noemden. Het geeft uitdrukking aan de gemengde gevoelens van twee beeldend kunstenaars die zich in een overweldigend landschap op de rol en betekenis van kunst bezinnen. Door de aankoop is het eerste grote meesterwerk van het beruchte Engelse kunstenaarsduo Nederlands openbaar kunstbezit geworden. Het Kröller-Müller Museum bezat al enkele topwerken van de kunstenaars uit de jaren zeventig. Vanwege de omvang van The Paintings zal het een- of tweejaarlijks te zien zijn in het eigen museum. Het museum zal daarnaast een actief bruikleenprogramma opzetten om het werk als ambassadeurs voor de kunstenaars en het museum aan andere musea ter beschikking te stellen.

Om het publiek de gelegenheid te geven deze bijzondere aankoop te zien, is de presentatie van The Paintings verlengd en tot en met 20 februari 2011 te zien.