Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek Postcode Loterij: 70% fantaseert over het winnen van de loterij

Nederlanders blijven werken ondanks winnen loterij

Amsterdam, 16 december 2010 - Werkgevers hoeven op de eerste werkdag van het nieuwe jaar niet bang te zijn dat hun werknemers niet komen opdagen omdat zij plotseling miljonair zijn geworden. Onderzoek van de Nationale Postcode Loterij wijst uit dat maar liefst 78% van de werkende Nederlanders van plan is te blijven werken ondanks het winnen van een loterij. Wel is het zo dat meer dan de helft (55%) minder gaat werken als hij/zij miljonair wordt.

Op 1 januari keert de Postcode Loterij de hoogste prijzenpot uit haar geschiedenis uit. In totaal winnen negen postcodes 33 miljoen euro, daarnaast vallen honderden andere postcodes in de prijzen tijdens de decembertrekking. Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg daarom in opdracht van de loterij ruim 1.000 respondenten over wat zij zouden doen als ze een groot geldbedrag winnen in een loterij. Opvallend is dat 70% van de Nederlanders fantaseert over het winnen van een loterij. Bijna een kwart (23%) denkt dat dit ook daadwerkelijk ooit gaat gebeuren.

Maakt geld gelukkig?
Maakt het winnen van de loterij gelukkig? Daarover lopen de meningen uiteen: 40% verwacht gelukkiger te worden, 55% denkt even gelukkig te zijn en 5% voorspelt een negatieve impact op zijn of haar leven. Meer dan de helft (55%) heeft het idee dat mensen anders tegen je aankijken als je plotseling miljonair wordt. Toch zou een meerderheid (68%) er eerlijk voor uitkomen. Een kwart (25%) houdt het winnen van de loterij geheim.

Nederlanders vrijgevig na winnen loterij

Het wegzetten van geld op de spaarrekening (97%) en het boeken van een vakantie (84%) staan bovenaan het lijstje van wat mensen zouden doen als ze een miljoen winnen in de loterij. Maar ook anderen kunnen rekenen op wat extra's: 83% laat familie meedelen in de nieuwe rijkdom, 68% doneert aan een goed doel en 66% geeft geld of cadeaus aan vrienden.

Top 3 tips voor kersverse miljonairs
Al meer dan 20 jaar adviseert Bea Post als prijswinnaarbegeleider deelnemers die grote geldbedragen winnen bij de Postcode Loterij. Uit haar ervaring stelde zij de volgende top 3 van adviezen voor kersverse miljonairs op:


1. Ga allereerst op vakantie om alles te laten bezinken
2. Leen geen geld uit, geef liever iets waar iemand wat aan heeft
3. Maak geen geheim van je prijs

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht