Ingezonden persbericht


15 december 2010

Scholen in de provincie Antwerpen gaan de strijd aan met cyberpesten en computercriminaliteit

Gouverneur Cathy Berx stelt project 'pest@pen en co' voor

----------
Op 15 december 2010 kwamen 175 leraars en directeurs uit 93 scholen in de provincie Antwerpen samen in het provinciehuis voor een studiedag over cyberpesten en computercriminaliteit. Gouverneur Cathy Berx stelde daar, samen met de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van het arrondissement Turnhout, het project 'pest@pen en co' voor.

Tijdens deze eerste studiedag van het project 'pest@pen en co' wees de FGP Turnhout op de risico's van bepaalde e-mails, profielwebsites, chatrooms en andere internettoepassingen. Aan de hand van praktische illustraties maakten Eddie Claes en Albert Craeynest (FGP Turnhout) de leerkrachten en directies wegwijs in de wijze waarop kinderen blootgesteld worden aan cyberpesten. Ook computercriminaliteit en -fraude passeerden de revue. Bij elk onderdeel gaven ze heel wat tips en vuistregels voor ouders en leerkrachten, onder andere over opvang van slachtoffers, aanpak van pesters, het gebruik van internet en het voorkomen van misbruik via het internet. Het succes van de studiedagen in Turnhout zette gouverneur Cathy Berx er toe aan het initiatief open te trekken naar de rest van de provincie Antwerpen.

"Pest@pen en co"
Gouverneur Cathy Berx: "Cyberpesten en computercriminaliteit zijn groeiende fenomenen. Onderzoek heeft aangetoond dat minstens 1 op 5 jongeren het voorbije schooljaar gepest werd via gsm of internet. Om dit aantal te verminderen, is een belangrijke rol weggelegd voor scholen en ouders. Wij willen hen daar samen met de federale gerechtelijke politie in ondersteunen."

In een tweede fase van het project krijgen referentieleerkrachten van de verschillende onderwijsnetten een intensieve 'train the trainer'-opleiding en verdere ondersteuning om collega's en ouders te sensibiliseren over cyberpesten en computercriminaliteit. Deze leerkrachten worden geselecteerd uit de deelnemers van de eerste studiedag.

Philip Brinckman, Prefect Sint-Jozefcollege Turnhout: "Internetgebruik van jongeren is moeilijk te controleren. Als directeur, leerkracht of ouder is het belangrijk om de verschillende vormen van internetmisbruik te kennen en herkennen. Weten waar jongeren zich mee bezig houden op het internet en wat we kunnen verwachten, is een eerste stap om bij het minste signaal van problemen of misbruik te kunnen ingrijpen."

Tips voor ouders

- Zet de computer in de woonkamer.

- Begeleid je kind bij zijn internetgebruik en stuur bij waar nodig.
- Zorg ervoor dat je kind geen persoonlijke gegevens (adressen, paswoorden, foto's...) doorstuurt of publiceert.