Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 december 2010

Vragen van de leden Groot en Vermeij (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën over fiscale belemmeringen bij het fuseren van pensioenfondsen

Kent u de brief dd 14 december 2010 aan de staatssecretaris van Financiën (kenmerk B/10/3553/TU) van de Pensioenfederatie betreffende Overdrachtsbelasting bij fusies van pensioenfondsen?

Deelt u de mening van de Pensioenfederatie dat fusies tussen pensioenfondsen maatschappelijk gewenst kunnen zijn met het oog op krachtenbundeling, kostenbesparing en grotere efficiency door schaalvergroting?

Klopt het dat pensioenfondsen die willen fuseren bij het samenvoegen van hun onroerend goed portefeuilles worden geconfronteerd met het heffen van overdrachtsbelasting?

Deelt u de mening dat deze belastingheffing een financieel obstakel vormt bij het aangaan van fusies en dat dit onwenselijk is?

Hoeveel levert de overdrachtsbelasting uit fusies van pensioenfondsen jaarlijks op?

Deelt u de mening van de Pensioenfederatie dat heffing van overdrachtsbelasting niet kan worden gerechtvaardigd gezien het specifieke, niet op winststreven gerichte karakter van pensioenfondsen en gezien de omstandigheid dat bij fusies van pensioenfondsen in wezen geen verandering van eigenaarschap plaatsvindt omdat pensioen uitgesteld loon is en de sociale partners eigenaar blijven van het pensioenvermogen?

Bent u bereid maatregelen te nemen om pensioenfondsen, net als verenigingen en coöperaties, vrij te stellen van overdrachtsbelasting? Zo nee waarom niet? Zo ja, op welke manier kan dit worden gerealiseerd en op welke termijn?