Waterschap Groot Salland

Dijkwachters oefenen met inspectie dijken

Laatste wijziging: 14 december 2010

Oefening dijkwachters

Op donderdag 16 december gaan zo'n 130 vrijwillige dijkwachters van het Waterschap Groot Salland weer oefenen in de praktijk. Aanleiding hiervoor is de hogere waterstand op dit moment van de IJssel en de vraag van de dijkwachters met deze waterstanden te oefenen. Hierdoor raken de dijkwachters vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen. De oefeningen vinden plaats langs de IJssel, vanaf de Schipbeek - een zijstroom van de IJssel - in Deventer tot de Molenbrug bij Kampen.

Voor het waterschapspersoneel, de dijkringcommandanten en de eerste dijkpostcommandanten begint de dag om 7.00 uur. De dijkwachters lopen in drie 'diensten' tussen 9.00 en 21.00 uur en zijn herkenbaar aan oranje hesjes met het opschrift `DIJKWACHT'. Bij elke oefeninspectie van 11 kilometer wordt de dijk zowel binnen- als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo'n 4 uur.

Realistisch
De oefening vindt zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters gaan de dijken inspecteren op zogenoemd zandmeevoerend kwelwater, wildschades, verkeersschades, grote drijvende voorwerpen of obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Een andere situatie waar de dijkwachters nu mee te maken krijgen, is gladheid op de taluds vanwege de sneeuw. Zo oefenen zij met elkaar 'aanlijnen'. Daarbij voert één dijkwacht onderaan de dijk een controle uit, terwijl de ander boven blijft en hem 'aanlijnt'. Mocht de dijkwacht uitglijden tijdens een controle, dan is hij gezekerd. Al deze situaties kunnen de dijkwachters ook tegen komen tijdens een werkelijke situatie met hoogwater.

Dijkwachtorganisatie
Het Waterschap Groot Salland heeft 536 kilometer dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren, staat het dijkleger paraat. Deze bestaat in totaal uit 700 vrijwilligers.

Door regelmatig te oefenen is het dijkleger in noodsituaties nog beter op haar taken voorbereid. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld. Ook in november vonden oefeningen plaats. Zo werd op zaterdag 13 november het gebied ten zuiden van de lijn Wijhe-Raalte geïnspecteerd. Aan die oefening namen 80 vrijwillige dijkwachters deel. Op 27 november werd een oefening georganiseerd ten noorden van de lijn Wijhe-Raalte tot aan de Vecht, inclusief Zwolle waaraan 160 vrijwillige dijkwachters deelnamen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl