Whitepaper: Niet m2, maar m3 bepaalt ontwerpkeuzes serverruimte


Fabrikant Minkels lanceert whitepaper over Operational Excellence in het Datacenter

VEGHEL, 20101216 -- Minkels, fabrikant van koeling, monitoring- en behuizingoplossingen voor datacenters met verschillende vestigingen in Europa, heeft een whitepaper uitgebracht over de `Volumedimensie', een door Minkels geïnitieerde benadering die kubieke meters (i.p.v. m2) als belangrijk uitgangspunt neemt om `operational excellent' datacenters en serverruimtes te ontwerpen en in te richten. Het whitepaper `New dimensions in Data Centre Design - Professionalising the data centre by striving for Operational Excellence' is geschreven in het Engels en kan gedownload worden via: www.minkels.com/whitepaper

"Het ontwerpen en bouwen van een datacenter op basis van onze Volume-benadering zorgt ervoor dat je snellere en betere keuzes maakt, met name als het gaat om de implementatie van een koelingoplossing," zegt Jeroen Hol, Chief Commercial Officer (CCO) van Minkels. "De Volume-benadering geldt voor aanpassing van bestaande datacenters of vestiging in bestaande ruimtes, wat in ongeveer 90 procent van de datacenterbouw het geval is. Snellere en betere keuzes in de beginfase van het datacenterontwerp zorgen voor een optimalisering van kosten- en energie-efficiëntie."

Koeling datacenter
Hol: "De traditionele benadering op basis van vierkante meters heeft vaak tot gevolg dat er al in de beginfase verkeerde keuzes worden gemaakt, met helaas lange implementatietrajecten als resultaat en een verhoging van continuïteitsrisico's binnen de levensduur van een datacenter."

Het whitepaper bevat allerlei tips en concrete handreikingen voor datacenterontwerp en -inrichting op basis van kubieke meters, oftewel het volume. In het whitepaper kunnen datacenterbouwers en -ontwerpers bijvoorbeeld kennis opdoen over: een ideale procesaanpak voor het bouwen van een datacenter; het bepalen van technologische- en businessdoelstellingen; het bepalen van relevante parameters; inclusief een op Bernoulli gebaseerde formule die de `Volumedimensie' concreet vormgeeft en gebruikers ervan in staat stelt om tot een voor henzelf passend en relevant strategisch ontwerp te komen.

Auteur van het whitepaper is Patrick Timmer, Business Development Engineer bij Aegide Group, de moedermaatschappij van Minkels. Tijdens de Data Center Dynamics 2010 in november in Londen gaf Timmer in aanloop naar de huidige lancering van het whitepaper reeds een lezing over het betreffende onderwerp.

Operational excellent datacenter
Een belangrijk gegeven is tegenwoordig de Power Usage Effectiveness (PUE) van een datacenter. Die moet zo laag mogelijk zijn om zo energie-efficiënt mogelijk te kunnen opereren. De juiste keuze ten aanzien van potentiële koelingoplossingen speelt daarbij een prominente rol.

Patrick Timmer: "Koeling kan plaatsvinden met lucht, met water of combinaties van beide. Er kan wel of geen toegang zijn tot de buitenlucht. Bij keuzemogelijkheden voor verschillende koelingoplossingen is het volume een belangrijk uitgangspunt voor het verlagen van de PUE. Maak je ontwerpkeuzes op basis van vierkante meters, dan kan je bijvoorbeeld de fout maken om voor waterkoeling te gaan terwijl er genoeg volume in een computerruimte zit en luchtkoeling misschien een veel energie- en kostenefficiëntere optie is. Het later bijstellen van gemaakte keuzes is vaak duur en risicovol."

"Als je het volume van een ruimte als uitgangspunt neemt, leg je een goede basis voor het creëren van operational excellence in de datacenteromgeving," zegt Timmer. "Operational excellence wordt steeds belangrijker omdat IT en energiebelasting steeds hogere eisen gaan stellen aan computerruimtes. Het is belangrijk om voor een datacenterontwerp en -implementatie daarnaast processen te hanteren die vergelijkbaar zijn met productontwikkeling, waarbij je alle verschillende stakeholders bij het ontwerp betrekt. Een overall monitoring en management oplossing kan vervolgens de nodige kennis opleveren om een ontwerp op continue basis te evalueren, bij te sturen en te finetunen."

---------------------------------
Over Minkels
Minkels B.V. (www.minkels.com) is een Europese fabrikant van totaaloplossingen voor datacenterinfrastructuur, met het hoofdkantoor, R&D afdeling en assemblagelijnen in Nederland (Veghel) en eigen vestigingen in UK, Zwitserland, België en Frankrijk. Het productportfolio van Minkels is onderverdeeld in oplossingen voor koeling (Varicondition®, behuizingen (Varicon®), en monitoring (Varicontrol®. Belangrijke producten in het portfolio van Minkels zijn datacenter waterkoelingoplossingen (Varicondition H2O), hybride koelingoplossingen met lucht en water, alsmede Cold Corridor systemen waarmee koude en warme lucht in het datacenter van elkaar wordt gescheiden.

Tot de klanten van Minkels behoren ondermeer Swisscom (Zwitserland), France Telecom (Frankrijk), Radboud Universiteit Nijmegen en datacenter EvoSwitch (Nederland), en mediabedrijf De Persgroep (België). Vanwege de jarenlang opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van datacenter infrastructuuroplossingen werd Minkels in 2008 door het Joint Research Centre van de Europese Commissie (EU-JRC) gevraagd om input te leveren bij het opstellen van de EU Code of Conduct for Data Centers.

Minkels levert reeds sinds 1948 totaaloplossingen voor technologiebehuizingen en -koeling en is onderdeel van de Aegide Group (www.aegide-group.com), een Europese speler op het gebied van het geïntegreerd ontwikkelen, produceren en vermarkten van hoogwaardige behuizingoplossingen voor de ICT- en hightech OEM-industrie. Met zo'n 175 toegewijde en ervaren specialisten in dienst rekent Aegide diverse wereldspelers tot haar klantenkring.

---------------------------------
Whitepaper:
Het whitepaper `New dimensions in Data Centre Design - Professionalising the data centre by striving for Operational Excellence' is geschreven in het Engels en kan gedownload worden via:
www.minkels.com/whitepaper





Ingezonden persbericht