Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam 2 december 2010

Vietnamese kunstenaar en Prins Claus Prijs laureaat Dinh Q. Lê opent eerste solo expositie in Nederland op woensdag 15 december Scars & Other Remnants te zien in de Prins Claus Fonds Galerie van 16 december 2010 tot 18 maart 2011

Scars & Other Remnants (Littekens & Andere Overblijfselen), de eerste solotentoonstelling van de Vietnamese kunstenaar Dinh Q. Lê in Nederland, opent op woensdag 15 december om 17.00 uur in de Prins Claus Fonds Galerie in aanwezigheid van de kunstenaar. Dinh Q. Lê (1968) wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke hedendaagse Vietnamese kunstenaars, en is een van de elf 2010 Prins Claus Prijs laureaten. Het werk van Dinh Q. Lê is uitgebreid internationaal tentoongesteld en was afgelopen juli nog te zien in een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waar zijn werk tevens is opgenomen in de permanente collectie. Dinh Q. Lê studeerde aan de School of Visual Arts in New York maar woont en werkt in Vietnam.

Dinh Q. Lê groeide op in Vietnam tijdens de Vietnam oorlog en emigreerde samen met zijn ouders op tienjarige leeftijd naar de VS. Hij studeerde in New York en werd gedurende zijn tijd in de VS sterk beïnvloed door Hollywood en de weergave van zijn geboorteland door Hollywoodfilms en Westerse media. Hij ontwikkelde een nieuwe complexe kunsttechniek: een combinatie van traditionele Vietnamese ambachtskunst en verschillende tradities, geschiedenissen en realiteiten. Deze 'surrealistische geheugenlandschappen' zijn een dramatisch portret van de schizofrene werkelijkheden van ballingen en migranten.

Op 25 jarige leeftijd keerde Dinh Q. Lê terug naar zijn geboorteland en zette daar zijn onderzoek naar tegenstrijdige werkelijkheden voort. Een krachtig voorbeeld van deze zoektocht is South China Sea Pishkun (2009), een 3D animatiefilm die laat zien hoe helikopters massaal in de Zuid-Chinese Zee stortten tijdens de panische terugtrekking van de VS uit Saigon. Andere werken onderzoeken genocide, de glamour van het consumeren in arme gebieden, en de promotie van Vietnam als een idyllisch paradijs voor toeristen. De Scars & Other Remnants expositie in de Prins Claus Fonds Galerie toont een verscheidenheid van zijn werken, waaronder South China Sea Pishkun, geweven foto's en zijn Damaged Genes installatie.

Dinh Q. Lê is medeoprichter van twee instellingen voor Vietnamese kunstenaars: de Vietnamese Foundation for the Arts in Los Angeles (dat het isolement bestrijdt van Vietnamese kunstenaars door middel van uitwisselingen en samenwerking) en Sàn Art, de eerste onafhankelijke non-profit galerie in Ho Chi Minhstad, die lokale en internationale tentoonstellingen loopt.

Prins Claus Prijs
De Prins Claus Prijs (van ¤ 25.000,-) eert Dinh Q. Lê voor zijn krachtige creatiieve werk dat verschillende constructies van de werkelijkheid onderzoekt, voor de inspiratie en praktische kansen die hij jonge kunstenaars biedt, en voor zijn ondersteuning van de vrije meningsvorming en hedendaagse visuele uitingsvormen te midden van onverschilligheid en vijandigheid. De Prins Claus Prijs zal in 2011 in Vietnam worden uitgereikt aan Dinh Q. Lê door de Nederlandse ambassadeur.

Scars & Other Remnants is te zien van 16 december 2010 tot 18 maart 2011 in de Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603 te Amsterdam. De galerie is geopend op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Dinh Q. Lê opent de tentoonstelling op woensdag 15 december om 17.00 uur. De opening is vrij toegankelijk.

Thema: Grenzen van de Realiteit

Het thema van de 2010 Prins Claus Prijzen is Grenzen van de Realiteit. Het Prins Claus Fonds richt zich binnen dit thema op personen en organisaties die met hun uitzonderlijke prestaties de grenzen van onze realiteit uitdagen en veranderen en op deze manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij. De tentoonstelling Scars & Other Remnants van Dinh Q. Lê is een van de activiteiten die aansluiten bij het thema en zal plaatsvinden in de week van de uitreiking van de Prins Claus Prijs.

Talkshow op 16 december in DeLaMar theater
Op donderdag 16 december organiseert het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst de talkshow Grenzen van de Realiteit (Frontiers of Reality) in het DeLaMar theater. Het programma richt zich op verschillende en veranderende realiteiten in Iran, Afghanistan en Nederland en is openbaar toegankelijk. Meer info: www.internationalekunstinamsterdam.nl

Uitreiking Grote Prins Claus Prijs op 17 december in het Koninklijk Paleis Amsterdam De Grote Prins Claus Prijs van ¤ 100,000,- gaat dit ja jaar naar de Algerijnse uitgever Barzakh Editions. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 17 december 2010 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam in aanwezigheid van HM Koningin Beatrix, en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje, Prinses Màxima, Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien. De overige tien prijzen ter waarde van ¤ 25.000,- per laureaat, worden in in 2011 uitgereikt door Nederlandse ambassadeurs in de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Het Prins Claus Fonds: Cultuur is een basisbehoefte Het Prins Claus Fonds ondersteunt actief internationale culturele samenwerking met hoogwaardige partners op plaatsen waar dit echt nodig is. Het Fonds vecht voor behoud van cultuur en steunt duurzame culturele processen. Daarnaast neemt het initiatieven om het bewustzijn voor het belang van cultuur in het dagelijks leven en voor ontwikkeling te vergroten. Het Fonds werkt in navolging van de overtuiging van Prins Claus dat mensen niet ontwikkeld worden, maar dat zij zichzelf ontwikkelen. Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. www.princeclausfund.org