Ingezonden persbericht


Persbericht

Weihnachtsoratorium van Bach

Groningen, 6 december 2010- Op 16 en 17 december brengt het Noord Nederlands Orkest (NNO) samen met het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) en diverse vocale solisten in Groningen en Drachten,onder leiding van dirigent Stefan Vladar, het Weihnachtsoratorium van Bach ten gehore. Het Weihnachtsoratorium is één van de indrukwekkendste koorwerken uit de muziekgeschiedenis en is bij uitstek geschikt om de kerstgedachte muzikaal te ervaren.

In het jaar 1722 verruilde Johann Sebastian Bach het kapelmeesterschap aan het hof van prins Leopold van Anhalt-Cöthen voor het minder prestigieuze cantorschap aan de Thomaskirche in Leipzig. Daar kon hij naar hartelust doen wat hem door de calvinistische Leopold verboden was: kerkmuziek componeren. De Hohe Messe, de Johannes Passion, de Matthäus Passion, honderden cantates en het Weihnachtsoratorium zijn allemaal in Leipzig geschreven. Samen met het NNCK brengen wij vier cantates van dit feestelijke koorwerk ten gehore. Het oratorium omvat in haar geheel zes cantates, elk gewijd aan een dag uit de Kersttijd: de eerste drie Kerstdagen, Nieuwjaarsdag, de zondag na Nieuwjaar en Driekoningen. Bach heeft de delen zelf nooit integraal uitgevoerd. Daarom voelen wij ons allerminst bezwaard u op de mooiste vier te trakteren.

Programmaoverzicht

Bach Weihnachtsoratorium delen 1, 4, 5 en 6

Dirigent Stefan Vladar
Sopraan Claudia Couwenbergh
Alt Ewa Wolak
Tenor Patrick Henckens
Bas Panajotis Iconomou
Koor NNCK, inst. Leendert Runia

do 16 december| Groningen| De Oosterpoort| 20.15 uur*| vanaf ¤25,- www.de-oosterpoort.nl | 050-368 03 68

vr 17 december| Drachten| De Lawei| 20.00 uur*| ¤31,80 www.lawei.nl | 0512- 33 50 50


* Gratis lezing één uur voor aanvang concert, in De Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Stefan Vladar
Stefan Vladar (1965, Wenen) studeerde af aan de Wiener Musikhochschule bij Rebate Kramer-Preisenhammer en Hans Petermandl. In 1985 won Vladar als jongste deelnemer het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen. Dit was de start van een internationale carrière, die hem onder meer naar vele orkesten in de wereld bracht. Onder leiding van dirigenten als Abbado, Chailly, Dohnanyi, Fedoseev, Frühbeck de Burgos, Marriner, Plasson, Végh en De Waart speelde Vladar met onder meer de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony, de Academy of St. Martin-in-the-Fields, de Camerata Academica Salzburg, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Chamber Orchestra of Europe en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Stefan Vladar is regelmatig te gast op vooraanstaande festivals zoals de Salzburger Festspiele en de Mozartwoche Salzburg. Sinds enige jaren is Stefan Vladar ook actief als dirigent. Hij dirigeerde onder meer de Wiener Symphoniker, het Wiener Kammerorch ester, de Württembergische Philharmonie, het Orchestra Haydn Bolzano en het Brucknerorchester Linz. Sinds mei 2008 is Stefan Vladar chef-dirigent van de Wiener KammerOrchester en dirigeerde hij door de pers enthousiaste ontvangen concerten van het NNO. In februari (2010) van dit jaar dirigeerde Vladar met groot succes een aantal concerten in het Beethovenfestival van het NNO en De Oosterpoort.

Noord Nederlands Concertkoor (NNCK)
In 1991 richtte het NNO het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) op. Het koor bestaat uit circa 100 geselecteerde zangers uit de drie Noordelijke provincies. Het koor is een projectkoor en komt bijeen wanneer het NNO werken programmeert voor koor en orkest. Louis Buskens en Leendert Runia dragen de verantwoordelijkheid voor de artistiek-vocale ontplooiing van het koor. Het repertoire van het NNCK omvat een gevarieerde verzameling werken. Van hedendaagse tot barok. Van klassiek tot hoogromantiek. Het koor zong tijdens het Arvo Pärt Festival (2004), in The Queen Symphony van Kashif, de Messiah van Händel, de Matthäus van Bach en in maart 2006 de Derde symfonie van Johan de Meij. In 2007 vierde het NNCK haar 15-jarig bestaan met onder andere een indrukwekkende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. Het NNO en NNCK treden ook op in het buitenland, zoals in 2007 in Parijs met Salle Pleyel L'action Préalable van Scriabin en in september 2009 brachten het koor, het orkest en de wereldberoemde sopraan Nelly Miricioiú een prachtig opera-avond. Tevens zong het koor de Achtste symfonie- Lieder der Vergänglichkeit van Penderecki en in mei van dit jaar de Derde Symfonie van Mahler. Daarnaast heeft het koor meegewerkt aan diverse CD-opnames en werkte het koor mee aan van de succesvolle openluchtopera's van het NNO.