Gemeente Heemskerk


zondag, 12 december 2010

Herdenking verongelukten van Brits oorlogvliegtuig

Op donderdagmorgen 16 december om 10.30 uur leggen leerlingen van zeven Heemskerkse basisscholen, een delegatie van burgemeester en wethouders, het Comité Herdenking 4 mei en de Scoutinggroep Sint Adelbertus bloemen en kransen op de graven van de zeven oorlogsvliegers bij de Nederlands Hervormde kerk. Het is op 16 december 67 jaar geleden dat bij de Kruisberg in het Heemskerkse duingebied een Britse 'Lancaster' neerstortte nadat het toestel in de lucht was ontploft.

Bij het verongelukken van het Britse oorlogsvliegtuig op 16 december 1943 kwam de gehele bemanning om het leven. De oorlogsvliegers kregen in 1945 een laatste rustplaats op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk. Twee keer per jaar krijgen de oorlogsgraven een bloemenhulde. Dit gebeurt massaal tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Iets informeler is de herdenking van 16 december, de dag dat het Engelse oorlogsvliegtuig boven het duingebied van Heemskerk in de lucht ontplofte.

Adoptie
Het Heemskerkse Comité Herdenking 4 mei vatte in 2001 het plan op om de oorlogsgraven bij de Nederlands Hervormde kerk 'ter adoptie' aan te bieden. De bedoeling was een sterkere band te kweken tussen de schooljeugd en de slachtoffers van oorlogsgeweld. De volgende scholen hebben met deze bijzondere adoptie ingestemd: De Vlinderschool (graf van A.G.R. Cowdrey), St.Leonardusschool (R. Hawkins), Anne Frankschool (E.J.H. Downs), De Burghtweijtschool (G.A.W. Ray), De Zilvermeeuwschool (N.T. Newton), De Otterkolken (I. Lewis).
Het graf van een onbekende Marinier is geadopteerd door het Kennemer College en het graf van een onbekende zeeman door De Kariboeschool. De Scoutinggroep Sint Adelbertus brengt een bloemenhulde bij de 'algemene' steen voor alle Heemskerkse oorlogsslachtoffers. School De Ark heeft te kennen gegeven zeer belangstellend te zijn, wat het comité heeft doen besluiten deze school het graf van H. Seatter te laten adopteren. Dit graf was tot nu toe door het comité Herdenking 4 mei geadopteerd. Hiermee zijn alle graven van de oorlogsvliegers door scholen geadopteerd.
De betrokken scholen hebben van het Comité Herdenking 4 mei een ingelijste foto van 'hun' graf gekregen om in het schoolgebouw een ereplaats te geven.

---