Gemeente Rotterdam

RDM Campus en Jan Prins/Willibrord-school winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2010

De herontwikkeling van het RDM terrein, de RDM Campus op Heijplaat, is door ruim 1.000 Rotterdammers gekozen als publiekwinnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2010. Op het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en in de omliggende gebouwen werken onderwijsinstellingen en bedrijven samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie. Wethouder Hamit Karakus heeft de Architectuurprijs namens het publiek uitgereikt aan de architecten (Plus Architecten en Van Heerden en Partners ism Studio Dara) opdrachtgevers (Havenbedrijf Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Albeda College) en aannemer (Dura Vermeer). Francine Houben (juryvoorzitter en directeur Mecannoo) heeft de vakprijs uitgereikt aan de opdrachtgevers en ontwerpers van het vernieuwde Jan Prins en Willibrord-school. De vakjury heeft deze school in het Laurenskwartier tot winnaar uitgeroepen omdat het zowel in ruimtelijk als in programmatisch opzicht een overtuigen de ingreep is van Arconiko Architecten.

De herontwikkeling van het RDM terrein tot een RDM Campus waar onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken aan een duurzame toekomst wordt door het publiek gewaardeerd. Het terrein en de gebouwen hebben een geheel nieuwe invulling gekregen. Het is van een verloederd en verlaten terrein veranderd in een gebied waar hightech innovaties worden ontwikkeld. De renovatie wordt gezien als vernieuwend, krachtig en uitnodigend en heeft volgens het publiek een verfrissende impuls gegeven aan de wijk Heijplaat. De tweede publieksfavoriet is de transformatie van de SS Rotterdam. Het schip is een statige landmark voor de stad en de wijze waarop het schip is verbouwd wordt door de stemmers gezien als een architectonisch hoogstandje. Op de derde plaats is de herontwikkeling van 'Atlantic House' in de Scheepvaartkwartier geëindigd. Het project wordt geroemd voor de wijze waarop het pand een heel nieuwe en moderne invulling heeft gekregen en toch zijn historische karakter heeft behouden.

Winnaar Vakprijs

Het gebouw van Jan Prins School en Willibrordschool in het centrum van Rotterdam is de winnaar van de Vakprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2010. De prijs ging naar het team van opdrachtgever De Jan Prins en Willibrordschool, BSO het Steigertje en de gemeente Rotterdam, de architect Arconiko Architecten en de aannemer Van Eesteren.

Rotterdam Architectuurprijs 2010

Rotterdammers konden via Rotterdam.nl hun stem uitbrengen en hun waardering voor architectuur in Rotterdam uiten. Het besluit om naast de juryprijs ook een publieksprijs uit te schrijven komt voort uit de Architectuurnota 2010. Wethouder Karakus is enthousiast over de nieuwe opzet: "dat ruim 1.000 Rotterdammers zich hebben verdiept en hebben gereageerd op deze prijsvraag laat zien dat architectuur behoorlijk leeft in de stad. Dit jaar was het thema herontwikkeling en transformatie. Het publiek heeft waardering uitgesproken over de manier waarop we in Rotterdam oude gebouwen een nieuw leven geven." De prijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Met AIR als organisator is de Rotterdam Architectuurprijs niet langer een gemeentelijke prijs maar een prijs van de Rotterdammers voor de stad.

U kunt hier het juryrapport downloaden