Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Special Energie & Milieu VNG Magazine nr. 29/30 vrijdag 17 december 2010

Klimaatbeleid hoog op lokale agenda
Ø De grenzen van lokaal klimaatbeleid. Wat willen gemeenten, wat kúnnen ze en wat dóén ze? Ø Straatverlichting op maat. Heerenveen bespaart drastisch op energie voor openbare verlichting. Ø De lokale overheid als aanjager bij de introductie en acceptatie van de elektrische auto bij het grote publiek. Ø Van activist tot bestuurder: interview met de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk Ø Het superslimme energienetwerk van de Portugese stad Évora.


* Gemeenten machteloos tegen misbruik in crèche De Amsterdamse zedenzaak houdt Nederland in de ban. Gemeenten, verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang, liggen in de media onder het vergrootglas. Wat kunnen zij doen om kindermisbruik in crèches te voorkomen? Weinig meer dan ze al doen, zeggen GGD Nederland en de VNG.


* Integriteit: roep om moreel leiderschap

De meeste gemeenten hebben hun instrumentarium voor een integere organisatie goed op orde, maar aan de organisatiecultuur valt nog veel te verbeteren. Dat concluderen vier onderzoekers van de Vrije Universiteit in hun rapport Integriteit van het lokaal bestuur, uitgevoerd in opdracht van de VNG en het ministerie van BZK.
* Kamer tegen afronden parkeertarieven
De Tweede Kamer vraagt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) te overleggen met gemeenten over hun parkeertarieven. 'De consument betaalt nu vaak voor een te lange parkeerperiode', aldus Sharon Dijksma (PvdA) desgevraagd.


* VVD-senator vreest chaos bij politie
De VVD in de Eerste Kamer waarschuwt dat de politie op haar kop komt te staan als de regering tegelijkertijd het beheer centraliseert én het aantal politieregio's terugbrengt.


* Kamer: geen gereguleerde wietteelt
De Tweede Kamer laat gemeenten geen ruimte de teelt van wiet en levering aan coffeeshops te reguleren. Een motie van de SP met die strekking maakt geen kans.


* 'Deltaprogramma te groot en te breed'
Het Deltaprogramma dreigt te groot en te breed te worden, meent de grootste regeringspartij de VVD.


* Donner laat stemcomputer rusten
Minister Piet Hein Donner van BZK gaat geen technische specificaties formuleren waaraan stemmachines of -computers moeten voldoen. Want welke techniek ook wordt voorgeschreven, er zullen volgens hem terecht en onterecht vraagtekens worden gezet bij de betrouwbaarheid.


* VNG Nieuws
Een bredere blik op de wereld
De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de nieuwe VNG-commissie Europa en Internationaal, over internationale samenwerking. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Bestuursdiner

* Bestuurdersconferentie Overijssel

* Praktijkvoorbeelden-database

* Viskweek Zeeland

* Zeeuwse en Limburgse krimp

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Een vast team bloggers doet dagelijks de aftrap voor discussies en reacties. Ø Henk Zomerdijk, burgemeester van Duiven: Tweede Kamer speelt met vuur met verplichting brandweer overal volledig te regionaliseren. Ø Politicoloog André Krouwel: als de politiek in Nederland zo amateuristisch blijft, verdiept de crisis van politieke partijen zich nog verder. Ø VVD-raadslid Emile Karregat (Edam-Volendam): gemeente laat je niet ringeloren en ga zelf ontwikkelen. Dit alles en nog veel meer op www.vngmagazine.nl. Neem ook stelling!


* Het eerstvolgende nummer verschijnt op 7 januari 2011.