Gemeente Tilburg

Subsidie voor project de Driehoek in Reeshof

Voorbeeld van wijkgerichte samenwerking wonen, zorg en welzijn

De gemeente Tilburg geeft in 2011 en 2012 subsidie voor het project de Driehoek in de Reeshof. Dit is een project van WonenBreburg, de Twern, De Wever en Thebe. De vier partijen werken samen aan een integraal en wijkgericht zorgaanbod in de Reeshof. Daarbij dient ontmoetingscentrum de Driehoek als uitvalsbasis. "Dit is een mooi voorbeeld van wijkgerichte samenwerking die het college met de nieuwe aanpak van de Wmo voor ogen heeft", vindt wethouder Marjo Frenk (zorg en welzijn, Wmo). "De gemeente wil zorg en welzijn dichter bij burgers organiseren. En samenwerking tussen professionals en burgers in de wijken stimuleren. Mensen hebben namelijk behoefte aan herkenbare zorgverleners die tijd en aandacht hebben en waarmee ze een vertrouwensband kunnen opbouwen. Het project de Driehoek biedt die ondersteuning." De Driehoek
Ontmoetingscentrum de Driehoek vormt de uitvalsbasis van het project. Het centrum ligt vlakbij Zorgcentrum Reijshoeve. In de Driehoek is er elke dag een vrije inloop, die begeleid wordt door een poule van vrijwilligers. Daarnaast is er samenwerking met het Consultatiebureau voor Senioren van Thebe, en met de ouderenadviseur van de Twern. Ook zijn er eerstelijnsvoorzieningen aanwezig.
Bredere doelgroep
In 2010 heeft de Driehoek voor het eerst subsidie gekregen van de gemeente. Daarbij is afgesproken dat de Driehoek haar aanbod uitbreidt naar een bredere doelgroep. Niet alleen ouderen moeten er terecht kunnen. Maar ook andere mensen die begeleiding nodig hebben, waaronder ook mensen met zwaardere medische problemen. "We zijn benieuwd of de Driehoek ook iets kan betekenen voor de inwoners van de Reeshof die tot 2009 begeleiding kregen vanuit de AWBZ. Door landelijke bezuinigingen is die begeleiding verminderd of geschrapt. Een welzijnswerker gaat de komende tijd ruim honderd huisbezoeken afleggen, om na te gaan waar deze mensen behoefte aan hebben en hoe de dienstverlening vernieuwd kan worden", aldus Frenk. Korvel en Stokhasselt
In twee andere wijken starten op 1 januari 2011 proefprojecten rond wijkgerichte samenwerking. In Korvel ligt het accent op productieve samenwerking tussen beroepskrachten die werken bij verschillende organisaties en betaald worden uit verschillende financieringsstromen.
In Stokhasselt start een samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen en vrijwilligers, met de focus op persoonlijke dienstverlening. Ouderen en mensen met beperkingen krijgen daarbij hulp bij het huishouden, bij klusjes in huis, tuinonderhoud, de boodschappen, enzovoort. Die hulp wordt geboden door mensen met een uitkering, (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten en vrijwilligers. Die doen daarmee werkervaring op, waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd.