GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: bouw kolencentrales per direct stilleggen

Rotterdam, 16 december 2010

De Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat de bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte per direct wordt stopgezet. Aanleiding daarvoor is de uitspraak van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie dat de milieuvergunningen onterecht zijn verleend.

De advocaat-generaal deed vandaag uitspraak in een zaak die door milieuorganisatie Greenpeace is aangespannen. Volgens haar is bij het verlenen van de milieuvergunningen ten onrechte niet getoetst of de kolencentrales voldoen aan de nationale emissieplafonds (NEC). Dit zijn harde eisen over de totale Nederlandse uitstoot van schadelijke stoffen. Nederland voldoet niet aan deze normen en moet daarom de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxiden (SO2) drastisch terugdringen. Met de komst van de nieuwe kolencentrales zal de uitstoot van vervuilende stoffen in Nederland juist toenemen.

Ook de Rotterdamse emissieplafonds komen door de kolencentrales volgens Bonte in gevaar. "In Rotterdam hebben we afgesproken om de CO2-uitstoot tot 2025 met 50 procent te reduceren. Met de komst van de kolencentrales wordt de Rotterdamse CO2-uitstoot in de komende jaren niet gehalveerd, maar verdubbeld."

GroenLinks wil dat de bouw van de kolencentrales per direct wordt stilgelegd, totdat er een definitieve uitspraak is over de rechtmatigheid van de milieuvergunning. De centrale van E.on is al meer dan een jaar in aanbouw. De bouw van de centrale van Electrabel zou volgens planning in 2011 beginnen. Begin volgend jaar neemt het Europese Hof van Justitie een definitief besluit over de rechtmatigheid van de milieuvergunningen. Als het Europese Hof van Justitie de uitspraak van de advocaat-generaal overneemt, dan wordt de Nederlandse Hoge Raad geadviseerd om de milieuvergunningen te vernietigen.


----------------------------------



GroenLinks Rotterdam