Gemeente Achtkarspelen


Vraag voor het vragenhalfuur

Onderwerp: Vraag over het strooibeleid.

Op het industrie De Lauwers van Surhuisterveen zitten 2 tankstations, welke niet aan de huidige strooiroute liggen. Bij de ingekomen stukken van vanavond zit een brandbrief van een groep ondernemers, dus ik neem aan dat ik verder niet hoef uit te leggen wat het probleem is. Normaliter zou ik bij de ingekomen stukken vragen het op de agenda te zetten. Het weer heeft de noodzaak tot sneller handelen bezorgd. Uiteraard houden de briefschrijvers hun eigen erf schoon. Het gaat om de weg Meander welke voor het grootste deel parallel aan de Dalweg, welke wel gestrooid wordt. Indien de route vanaf de Dalweg via de Meander en weer naar de Dalweg zou lopen is het een uitbreiding van ± 2 á 300 meter te strooien route. Het voordeel is echter wel dat zich minder snel glijpartijen nabij een tankstation voordoen. Dat lijkt de VVD een gewenst veiligheidverhogend effect.

Vandaar de volgende vragen:


1. Is het college bekend met de situatie van de buiten de strooiroute liggende tankstations?
2. Is het college met ons van mening dat dit een gevaarlijke en ongewenste situatie is bij omstandigheden van sneeuw en ijzel en daardoor gladde wegen?
3. Is het college bereid de strooiroute voor wat betreft de Dalweg/de Meander te Surhuisterveen te heroverwegen?
4. Kan het college aangeven of de situatie op het deel van de Dalweg wat dan eventueel vervalt hierdoor onacceptabel verslechterd voor aanliggende ondernemers?
5. Zo ja, deze dan niet te laten vervallen, maar de Meander dan wel toevoegen aan de routes?


-----------------------

---- --
Vraag voor het vragenhalfuur

Onderwerp: Vrijkomende bedrijfswoningen bij boerderijen in buitengebied

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil dat er snel een einde komt aan de nijpende leegstand van voormalige boerderijen. Deze woningen blijken vaak onverkoopbaar omdat een boerderij een bedrijfswoning is waar alleen mensen mogen wonen die er ook werken. Wordt zij verkocht aan derden, dan staat meteen het bedrijf op slot qua uitbreidingsmogelijkheden. Onlangs vroeg de branchevereniging van makelaars dit probleem aan te pakken.

Met een aangenomen motie in de 2e kamer om de status van een plattelandswoning wettelijk te verankeren, is sinds de val van het vorige kabinet niets meer gebeurd. De huidige wetgeving zorgt voor een groot probleem als een boer met zijn bedrijf stopt en de grond los van de boerderij verkoopt. Door de voormalige boerderij een speciale status van plattelandswoning te geven, kunnen er ook mensen wonen zonder er te werken. Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. Is het college bekend met de term "plattelandswoning" en wordt hier in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan buitengebied al rekening me gehouden?


2. Komt de problematiek, van onverkoopbare bedrijfswoningen, ook in onze gemeente voor en zo ja, hoe vaak, nu en in de nabije toekomst (5 jaar)?


3. Kan het college aangeven op welke termijn het langverwachte bestemmingsplan buitengebied, (met daarin eventueel een concept-uitwerking voor de term plattelandswoning meegenomen) aan deze raad wordt voorgelegd?
-----------------------

---- --
13 december 2010,

Betreft: Vraag in het vragenhalfuurtje voorafgaande aan de Raadsvergadering 16 december 2010.

Mondelinge vragen van GemeenteBelangen Achtkarspelen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Onderwerp: Verwijderen en herplaatsen straatverlichting armaturen Miedwei Surhuizum.

Geacht College,

De Miedwei onder Surhuizum is een doorgaande weg. Veel (sluip)verkeer maakt gebruik van deze net vernieuwde ontsluiting tussen Gerkesklooster/Stroobos en de N358. Maar ook is het de vertrouwde weg voor schoolkinderen van en naar Surhuisterveen. Veertien dagen geleden werden we opgeschrikt door een aantal telefoontjes van bewoners aan de Miedwei onder Surhuizum. Onaangekondigd werden hier een vijftal straatverlichting armaturen verwijderd. Betrokken ambtenaar gaf aan dat het wel wat minder kon. Geschrokken buurtbewoners hebben hun onvrede hierover kenbaar gemaakt op het gemeentehuis en aan betreffende ambtenaar. Ook hij, geschrokken van de reacties, heeft aangegeven een inschattingsfout te hebben gemaakt. Wanneer de vorst uit de grond is, zullen een vijftal nieuwe verlichtingspalen herplaatst worden. Dit is de bewoners door de betreffende ambtenaar toegezegd.

GemeenteBelangen Achtkarspelen heeft over dit geval de volgende vragen:


1. Wat is het beleid aangaande het verwijderen van bestaande armaturen?
2. Hoeveel bewoners moeten aan de bel trekken, wil een beslissing herroepen worden?
3. Wat zijn de kosten van dit verwijderen en herplaatsen?

GemeenteBelangen Achtkarspelen.
Max de Haan
(m) m.d.haan@planet.nl
(t) 0512-352659
(m) 0623969609

---- --