Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 december 2010

"Wereldwijde voedselzekerheid moet Nederlandse beleidsprioriteit worden"

Aanbevelingen aan twee ministeries over internationaal beleid op landbouw en voedselzekerheid

Op dinsdag 14 december, voorafgaand aan de begrotingsbesprekingen ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer, hebben Worldconnectors aanbevelingen gedaan aan staatsecretarissen dr. Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en dr. Knapen (Buitenlandse Zaken) over het Nederlands internationaal beleid op landbouw en voedselzekerheid. De Worldconnectors vragen de heren Bleker en Knapen om voedselzekerheid tot een Nederlandse beleidsprioriteit te maken. Nog steeds lijden één miljard mensen in de wereld chronische honger. Milieu- en klimaataspecten moeten in het beleid worden meegenomen, evenals de rol van de private sector. De aanbevelingen sluiten aan bij de Basisbrief Ontwikkelingssamenwerking en bevindingen van de Global Conference on Agriculture, Food Security and Climate Change.

Urgentie voor Nederland

De aanbevelingen, geformuleerd in het Worldconnectors Visiedocument, zijn gebaseerd op interviews met Nederlandse en internationale experts en recente internationale studies, verklaringen en aanbevelingen op het gebied van voedselzekerheid en klimaatverandering. Professor dr. Rudy Rabbinge, professor dr. Arie Kuyvenhoven, mr.dr. Willemijn Aerdts, professor dr. Ton Dietz en drs. Hans Eenhoorn leverden een bijdrage. De Worldconnectors vinden dat Nederland een belangrijk deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking moet besteden aan landbouw en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden, met de nadruk op een goede beleidsinbedding van de Nederlandse private sector over het geheel van de voedselketen. Dit moet bijdragen aan een duurzame Groene Revolutie; internationale politieke stabiliteit; het effectief bestrijden van chronische honger voor de één miljard mensen en het effectief voeden van een wereld met negen miljard inwoners in 2050.

Aanbevelingen voor de besteding van het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking:


- Besteed tien jaar lang jaarlijks een miljard euro aan middelen aan landbouw en voedselzekerheid.


- Besteed veertig procent (400 miljoen euro per jaar) aan activiteiten van mondiale organisaties, binnen en buiten VN- en EU-verband.


- Zet vijfentwintig procent (250 miljoen euro per jaar) in voor de ontwikkeling en het laten functioneren van zogenaamde agri-hubs, vooral in Afrika. Dit zijn regionale centra die moeten helpen de landbouw te verbeteren in samenwerking met bedrijfsleven, NGOs, overheid en wetenschappers


- Experimenteer met financieringsvormen die met garantiestellingen werken en betrek Nederlandse banken.


- Besteed vijftien procent (150 miljoen euro per jaar) aan praktische armoede- en hongerbestrijding, met daarbij bijzondere aandacht voor de voedselzekerheid van kleine boeren, vrouwen, en hun samenwerkingsverbanden, zoals coöperaties.


- Zet tien procent (100 miljoen euro per jaar) in voor de verbetering van landbouwonderwijs en landbouwvoorlichting door middel van de agri-hubs.


- Besteed tien procent (100 miljoen euro per jaar) aan onderzoek, hoger onderwijs en kennisuitwisseling. Zorg voor voldoende kennis binnen de Nederlandse ministeries en benut daarbuiten de mogelijkheden tot samenwerking.


- Richt de Nederlandse hulp op een beperkt aantal partnerlanden en tot een beperkt aantal thema's.


- Vraag op Europees en internationaal niveau aandacht voor voedselzekerheid in ontwikkelingslanden en bevorder een grotere coherentie van beleid.

Worldconnectors

Worldconnectors zijn betrokken Nederlanders die zich, onder voorzitterschap van Sylvia Borren en Herman Wijffels, vanuit verschillende sectoren en met verschillende achtergronden inzetten voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Ze baseren zich op het Handvest van de Aarde en de Millenniumverklaring.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////einde persbericht//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




Ingezonden persbericht