Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 16 december 2010

DIERGAARDE BLIJDORP SLUIT JAAR SUCCESVOL AF:

MAAR 'PROOST MET EEN KATER'

Nu het einde van het jaar in zicht is, kan Blijdorp beginnen met het opmaken van de balans. 2010 gaat zeker de geschiedenis in als een roerig jaar maar Blijdorp kan tevreden terugblikken op de behaalde bedrijfsresultaten. Qua bezoekersaantallen is nu al een prima resultaat behaald met ruim 1,5 miljoen bezoekers, de kerstvakantie nog niet meegerekend! Ook had Blijdorp veel nieuws te bieden waardoor de bezoekers bleven terugkomen. De recessie zorgde wel voor wat minder inkomsten in de winkels, maar dit werd gelukkig gecompenseerd door de uitstekende bezoekersaantallen.

Maar helaas zorgde de gemeente in oktober en november voor een zware domper door te besluiten de jaarlijkse subsidie aan Diergaarde Blijdorp in vijf jaar af te bouwen van 4,5 miljoen euro per jaar naar 800.000 euro. Van alle kanten ontving Blijdorp vele steunbetuigingen. Het eindresultaat van de protestactie "Zet je poot voor Blijdorp" was overweldigend: 107.726 hand-tekeningen en 12.043 kleurplaten! Een duidelijk signaal dat de Diergaarde in de harten van veel mensen besloten ligt. Toch bleef de forse bezuiniging overeind! Samen met de gemeente probeert Blijdorp nu tot een oplossing te komen om te zorgen dat de continuïteit van de Diergaarde gewaarborgd blijft.

Hoogtepunten in 2010 waren onder andere de geboorte van een olifantje dat na een succesvolle namenverzinwedstrijd de naam Faya kreeg. Vanuit huis konden fans op Internet wereldwijd meekijken met de opvoeding van de kleine via de olifantenwebcam. Ook bijzonder waren de geboortes van twee Sumatraanse tijgerwelpjes die werden vernoemd naar Giovanni van Bronkhorst (Gio en Vanni), maar ook de geboorte van een hyenajong, een 'paasgirafje', een gorillababy, veertig vioolbidsprinkhanen en alligatorschildpadden. Tot veler vreugde werd er op de valreep een ijsbeertje geboren. Via schermen kunnen bezoekers live meekijken in het kraamhol. Nieuwe aanwinsten zijn een groep ringstaartmaki's en een groepje Thomsongazellen.

2010 was ook het jaar van de Engedieren met tal van activiteiten rond dit thema. Succesvol was ook het evenement waarbij honderden baby's op de reusachtige bladeren van de Victoria amazonica konden worden gefotografeerd door trotse ouders. Er werd afgelopen zomer een nieuwe gierenvolière geopend samen met de Vrienden van Blijdorp. De Rotterdamse wethouder Laan opende op 7 oktober de prachtig gerestaureerde monumentale entree. Om dit heuglijke feit te vieren nam Blijdorp ook deel aan de landelijke monumentendag met o.a. een sterk gereduceerde toegangsprijs.

Ook in 2011 staat er weer veel te gebeuren. Er worden twee girafjes verwacht, een gorillajong en als alles goed blijft gaan zal het ijsbeertje in het voorjaar voor het eerst naar buiten komen. Op de planning staat ook een nieuw verblijf voor de groep wasberen in Arctica, een Afrikaanse volière voor wevervogels in combinatie met Kaapse grondeekhoorns en een doorloopverblijf voor moeraswallaby's. Maar een belangrijk deel van 2011 zal toch in het teken blijven staan van de zware subsidiekorting. Wat dat betreft blijft het een spannende periode voor Blijdorp.

MIDWINTERZOO IN BLIJDORP:

18 december tot en met 28 februari 2011

Diergaarde Blijdorp is deze winter weer omgedoopt tot een 'MidwinterZOO'. Van 18 december 2010 tot en met 28 februari 2011 is er veel te beleven en is de tuin sfeervol aangekleed en verlicht. Een aantal monumenten, zoals de entreepartij en de Lotus-serre stralen je al van verre tegemoet met hun sfeerverlichting.

Ijsberen spelen de hoofdrol in deze MidwinterZOO, zeker nu onlangs bekend is geworden dat ijsberin Olinka een jong heeft gekregen. Op schermen bij het ijsberenverblijf kunnen bezoekers meegluren in de kraamkamer waar een webcam is geïnstalleerd. Ook is er een educatieve film over de ijsberen te zien. Tijdens de Kerstvakantie geven de ijsbeerverzorgers geregeld een update over de gebeurtenissen in het kraamhol.

Daarnaast houden verzorgers van diverse winterdieren zoals bizons, wolven, rendieren, Amoerpanters en kamelen op bepaalde tijden een praatje over hun dieren. Het is natuurliik ook mogelijk een kijkje te nemen bij de zeldzame tijgerwelpjes Gio en Vanni, baby-olifantje Faya of girafje Doris.

Verder zijn er 'coole' kinderactiviteiten zoals marshmallows roosteren op een kampvuur, wintermutsen en -dieren knutselen van afvalmaterialen, vogelvoedermateriaal maken, naar dierenverhalen luisteren, je als dier laten schminken, of een theatervoorstelling bezoeken.

Je kunt zelfs slapen naast de haaien in het MidwinterZOOcamp: misschien wel het spannendste kamp van Nederland. Reserveren kan via www.diergaardeblijdorp.nl. Hier is ook het complete MidwinterZOO programma te vinden.

BLIJDORP VALT IN PRIJZEN MET ORCHIDEEEN

Blijdorp heeft de jaarlijkse wisselbokaal ontvangen van de NOV (Nederlandse Orchideeën Vereniging) Kring Groot Rotterdam, vanwege de bijzondere kwaliteit van de beoordeelde orchideeën. De keuringsmeesters beoordelen een jaar lang op de maandelijkse bijeenkomsten de planten die ter keuring worden aangeboden op gezondheid (is de plant vrij van ziekte en plagen?), op vitaliteit (zijn er krachtige wortels te zien en pseudobulben?), op uiterlijk en soortechtheid. De botanische afdeling van Diergaarde Blijdorp kreeg de hoogste cijfers voor de gekeurde orchideeën met een gemiddelde van 9.23.

Tijdens de laatste bijeenkomst van 2010 zijn de Coelogyne pandurata en Gomesa crispa ter keuring aangeboden. De eerste plant heeft lichtgroene bloemen, met contrasterende zwarte vlekken en een vioolvormige (in Latijn: pandurata) middenlob. Ze groeit zowel in de toppen van bomen als op een rotsige ondergrond en komt voor in Maleisië en Kalimantan. De naam Gomesa crispa slaat op een Braziliaanse schoonheid die veel kinderen baart tijdens haar bloei. Men zegt dat het soms lijkt alsof de bloemtakken van deze plant bezaaid zijn met zwaaiende baby's....

Beide soorten kom je niet zo snel tegen in collecties. In Blijdorp zijn ze te vinden in de kassen achter de schermen. Bezoekers kunnen ze alleen zien door een groene rondleiding te boeken. Daarbij komen ze op plekken waar nog veel meer botanische schoonheden te zien zijn. Zie www.diergaardeblijdorp.nl voor meer informatie.