Ingezonden persbericht


Persbericht

MKI kijkt terug op succesvol jaar

In 2010 leverde het MKI weer belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van meer kennis over gezondheidszorg in zuidelijk Afrika

Oostvoorne, 16 december 2010 - Het Medical Knowledge Institute (MKI) kan terugkijken op een succesvol jaar, waarin opnieuw duidelijk werd dat educatie over gezondheidszorg het verschil kan maken voor de Afrikaanse bevolking. Het jaar begon goed met de officiële goedkeuring voor de introductie van een biometrisch health paspoort in Zuid-Afrika. Gedurende het jaar ging het MKI met verschillende nieuwe samenwerkingspartners in zee. Ook de Yoell® sieradenlijn was wederom succesvol en werd uitgebreid met een special WK-lijn en de exclusieve Sandton Yoell® sieradenset, ontworpen door kunstenares Ans Markus. Een andere mijlpaal is de realisatie van de MKI-documentaire waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van de succesvolle inspanningen van het MKI in Zuid-Afrika.

Het jaar 2010 begon positief. Het Health Research Ethics Committee (HREC1) keurde de pilot van het MKI met het Biometrisch Health Paspoort officieel goed. Dit betekent dat het gebruik van het nu nog 'papieren' Biometrisch Health Paspoort wordt getest op basis van de regelgeving zoals die door de Zuid-Afrikaanse overheid is opgesteld met als doel binnen afzienbare tijd een 'smart card' Biometrisch Health Paspoort in te voeren.

In 2010 werden meerdere nieuwe partners gevonden om de boodschap van het MKI nog sterker uit te dragen. Het Zuid-Afrikaans wijnhuis Longridge en importeur Intense Wines zegden hun steun toe. Per verkochte fles gaat nu een deel van de omzet naar het MKI. Ook kan het MKI sinds dit jaar op de support rekenen van P-mate BV. Deze organisatie heeft van de plastuit voor vrouwen een internationaal succes gemaakt en hoopt nu in Zuid-Afrika een steentje te kunnen bijdragen aan de menstruele hygiëne van (jonge) vrouwen. Van iedere wereldwijd verkochte verpakking komt vijf cent ten goede aan het project 'Skoon-Lappie' van het MKI. Dit project werd uitgevoerd door vier studentes van de TU Delft. Ze zochten naar mogelijkheden die "de acceptatie, beschikbaarheid en betaalbaarheid van middelen ten behoeve van menstruele hygiëne voor vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden vergroten".

Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu betuigde ook dit jaar weer zijn onvoorwaardelijke steun voor het MKI. Zo was hij aanwezig tijdens de uitreiking van certificaten aan deelnemers van de workshop 'Play It Safe'. Deze workshop is ontwikkeld op basis van integratie van sessies van 'Stepping Stones' en 'Models of Manhood', toegespitst op volwassen mannelijke deelnemers. Het doel van deze workshop is het terugdringen van het aantal wisselende seksuele partners en een hoger, correct en consistent gebruik van condooms bij de mannen.

Hoofdrolspeler uit de spectaculaire musical Amandla Mandela Kenneth Herdigein werd begin juni officieel geïnstalleerd als Goodwill Ambassador voor het MKI.

In aanloop naar het WK voetbal introduceerde Yoell® een speciale sieradenlijn en andere oranje accessoires. Dr. Harold Robles, oprichter en President van het MKI, noemde dat "pas echt fairplay": Oranjefans konden met de producten hun elftal aanmoedigen en bovendien hielpen ze tegelijkertijd kansarme vrouwen in Zuid-Afrika hun plek terug te verdienen in de maatschappij.

Als blijk van waardering voor het werk en toewijding van het MKI kende het American International College (AIC) eredoctoraten toe. Zowel dr. Harold Robles, oprichter van het MKI, als Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu, lid van de Raad van Bestuur van het MKI, mochten deze ontvangen. De United Nations Federal Credit Union (UNFCU) eerde het MKI door het instituut te nomineren voor de Millennium Development Goal Challenge. Samen met de zeven andere genomineerden zou het MKI de grootste bijdrage leveren aan het bereiken van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

In 2011 zal het MKI gemotiveerd doorgaan met het uitdragen van meer kennis over gezondheidszorg in zuidelijk Afrika. Een goed begin van het nieuwe jaar is een campagne via de Zuid-Afrikaanse radiostations. In samenwerking met ABC Ulwazi hoopt het MKI hiermee aandacht te vestigen op het belang van gezondheidsvoorlichting.

Over het Medical Knowledge Institute, 'Preventie door Educatie' Het Medical Knowledge Institute (MKI) is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Onder het motto 'Preventie door Educatie' richt het MKI zich vol overtuiging op haar doelstelling de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika te verbeteren door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan de lokale bevolking n hulpverleners. Deze 'local heroes' brengen die kennis ook weer over op anderen. De 'Healthcare Educational' programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren via educatie en publieke gezondheidsprogramma's. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. De fondsen om dit belangrijke werk te kunnen doen, worden voornamelijk via donaties verkregen. Ook de verkoop van een exclusieve serie sieraden via het door het MKI opgezette project Yoell® draagt bij aan het succes van het MKI. Deze sieraden worden met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika.

Het Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne), Zuid-Afrika (Kaapstad) en de Verenigde Staten van Amerika (Springfield/MA) en in 1999 opgericht door dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org