Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 december 2010

Eerste kanshebbers Gouden Krekel 2011 bekend!

De VSCD Jeugdtheaterjury kent de eerste Zilveren Krekels van het seizoen toe aan Servaes Nelissen en aan de productie Adios van Speeltheater Holland en Het Houten Huis. Met de toekenning van de Zilveren Krekel in de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie en meest indrukwekkende productie maken Servaes Nelissen en de productie Adios kans op de Gouden Krekel 2011 binnen de desbetreffende categorie. De Gouden Krekels worden uitgereikt in september 2011.

Volgens de jury van de VSCD Jeugdtheater- en Concertprijzen (de Krekels) klopt alles aan de voorstelling Adios. 'De voorstelling van Speeltheater Holland en Het Houten Huis vertelt een klein verhaal; dat van een oude man en een oude vrouw. Hij is ziek, zij zorgt liefdevol voor hem, maar toch: hij sterft. Wonderschoon is de muziek van Martin Franke en Raimund Groß, ontroerend het breekbare spel van Inez de Bruijn en Michel Visser, trefzeker en verfijnd de regie van Elien van den Hoek vol ingenieuze, humorvolle vondsten. Adios brengt een ontroerende blik op afscheid, met prachtig poppenspel. Een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert', aldus de jury.

In de categorie meest indrukwekkende podiumprestatie wordt Servaes Nelissen geëerd met een Zilveren Krekel voor zijn rol in Lang zal die Wezen van Beumer en Drost. Nelissen laat in Lang zal die Wezen een onnavolgbare diversiteit zien aldus de jury. 'Samen met Loek Beumer vormt hij een ouder variétéduo dat inmiddels zijn beste tijd gekend heeft. Servaes Nelissen speelt niet alleen de onvermoeibaar optimistische helft van het duo, maar ook Loeks strenge oom én ietwat stugge maar zachtaardige zoon. Welke rol hij ook speelt, Nelissen doet het virtuoos'. De jury vindt zijn timing overal perfect en geestig, zijn poppenspel razend knap en geloofwaardig, zijn grappen hilarisch en op de juiste momenten weet hij ontroering op te roepen. 'Nelissen toont in deze voorstelling een zeldzame vakbekwaamheid, waarmee hij het publiek meerdere malen de slappe lach bezorgt', aldus de Krekeljury.

De jury van de VSCD Jeugdtheaterprijzen bestaat uit:
* Kees Blijleven (voorzitter) - directeur Jeugdtheater De Krakeling Amsterdam
* Walther van den Heuvel - programmeur Rotterdamse Schouwburg
* Nanouk Hildebrand - programmeur Tweetakt Festival Utrecht
* Annemarie Wenzel - dramaturg Amsterdam

* Brechtje Zwaneveld, redacteur jeugdtheater theatervakblad TM
* Barbara Lindenbergh, programmeur jeugdtheater Goudse Schouwburg
* Joukje Akveld, journalist Parool