Politie Limburg-Noord

Snelheidscontrole in Weert


Datum: 16-12-2010
Tijd bericht: 14:58
Plaats: Weert

Het Verkeershandhavingsteam heeft donderdag 16 december op de Suffolkweg-Zuid een snelheidscontroles uitgevoerd met de radarwagen. Er werd gecontroleerd in de uren tussen 09.30 en 12.30. In die uren passeerden 1.069 bestuurders de locatie van de radarwagen. Hiervan reden er 317 te hard. Dit is 30% van de gepasseerde voertuigen. Deze bestuurders zullen binnen enkele weken een acceptgiro van het CJIB op de deurmat krijgen.

Opmerkelijk voor de surveillant was het feit dat relatief veel chauffeurs wel erg hoge snelheden voerden, ondanks het feit dat de weg nat en glad was en de temperatuur onder nul aangaf. De toegestane snelheid ter plaatse is 50 km/u, omdat dit gedeelte van de Suffolkweg-Zuid binnen de bebouwde kom valt. De hoogst gemeten snelheid bleek 105 km/u te zijn.

Het Verkeershandhavingsteam controleert dagelijks op de Limburgse wegen de snelheid van het verkeer zowel met radarauto's als met de videosurveillanceauto. Ook houdt het team op verschillende plaatsen controles met staande houding, terwijl motoragenten surveilleren met lasergun.

Snelheid kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.