Ingezonden persbericht


Consument kiest voor siervuurwerk

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht ¤ 65 miljoen aan vuurwerk te verkopen. Deze vuurwerkomzet is vergelijkbaar met vorig jaar. De circa 1600 vuurwerkverkopers hebben alles in huis om het jaar traditioneel en feestelijk af te sluiten. Consumenten kiezen dit jaar echt voor siervuurwerk.

Het duurdere 500-grams vuurwerk blijft onverminderd populair. Steeds meer mensen verkiezen de grote cakeboxen boven bijvoorbeeld vuurpijlen. Met een aantal cakeboxen is men verzekerd van een spetterende show. Vaak wordt het duurdere vuurwerk door mensen gezamenlijk gekocht. Zo kan de hele straat genieten van het mooiste vuurwerk.

De vuurwerkverkopers verwachten ook dit jaar weer veel themapakketten te verkopen. Nieuw dit jaar is het kleinere, grappige vuurwerk in de vorm van een tank, draak, racewagen of walvis. Een andere opkomende trend is het gebruik van stil vuurwerk.

De RND constateert dat de aanpak van illegaal vuurwerk de afgelopen jaren zijn vruchten begin af te werpen. Veel illegaal vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen. Vuurwerkverkopers nemen veiligheid serieus. Om oogletsel te voorkomen is de vuurwerkbril verkrijgbaar. Ook wordt er voorlichting gegeven hoe het vuurwerk het beste afgestoken kan worden.

De vuurwerkverkoop start op woensdag 29 december 2010 tot en met vrijdag 31 december 2010. Naar verwachting zal circa 75% van het vuurwerk al via internet zijn besteld, om het vervolgens in de winkel op te halen. In Nederland mag vuurwerk afgestoken worden van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.