Gemeente Maastricht

Uitspraak Ingezetenencriterium positief voor Maastricht

16 december 2010

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht reageert positief op het advies van het Europese Hof van Justitie inzake het toepassen van het Ingezetenencriterium m.b.t. de toegang in Coffeeshops. Concreet betekent dit dat het weren van bezoekers die niet woonachtig zijn in Nederland uit Maastrichtse Coffeeshops verenigbaar is met het Europese recht. De beperking wordt geschikt, proportioneel en gerechtvaardigd geacht, gelet op het doel dat wordt nagestreefd: het drugstoerisme te bestrijden. Aangezien Maastricht op jaarbasis meer dan 2 miljoen Coffeeshopbezoekers kent, zou hiermee de toestroom van bezoekers met meer dan de helft kunnen worden terug gebracht. "Uit een oogpunt van Volksgezondheid en Veiligheid is het terugdringen van bezoekersstromen absolute noodzaak", stelt burgemeester Hoes.

Raad van State

Het advies van het Europese Hof van Justitie is uitgebracht op verzoek van de Raad van State. De Raad van State betrekt dit advies bij het bepalen van een definitieve uitspraak over de toepassing van het ingezetenencriterium. Een definitieve uitspraak wordt binnen een aantal maanden verwacht.

Maastricht

Maastricht zet het ingezette spreidingsbeleid (verplaatsing van 7 Coffeeshops naar de randen van de stad) voort. De betreffende MER-procedure wordt in januari 2011 behandeld in de gemeenteraad. Met subsidie van het Ministerie van Justitie worden de voorbereidende werkzaamheden voor toepassing van het ingezetenencriterium voortgezet. Ook dit voorstel komt in januari 2011 in de raad.

Morgen overleggen 8 burgemeesters van Limburgse gemeenten met Coffeeshops binnen hun grondgebied over de toepassing van het ingezetenencriterium cq het verzoek van minister Opstelten om in Brabant en Limburg uitwerking te geven aan de afspraak uit het regeerakkoord.