Ingezonden persbericht


Corporaties Kop Noord-Holland sluiten lage midden-inkomens niet buiten

Vanaf 1 januari 2011 is de zogeheten Europese Beschikking voor de corporatiesector van kracht. De nieuwe regels houden in dat corporaties 90% van hun woningen onder de huurtoeslaggrens die vrijkomen moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen van niet meer dan ¤ 33.614. De corporatiesector heeft hiertegen geprotesteerd, maar de Tweede Kamer heeft eind oktober 2010 toch ingestemd met de wetswijziging.

Huurprijs lager dan ¤ 652
Dit betekent dat de corporaties vanaf 1 januari 2011 alleen nog woningen met een huurprijs lager dan ¤ 652 per maand mogen verhuren aan huishoudens met een belastbaar inkomen lager dan ¤ 33.614 per jaar. De corporaties kunnen op deze 90% regel geen uitzonderingen maken. De regels zijn bij wet geregeld en zijn dus verplicht. De 10% vrije ruimte kan gebruikt worden voor stadsvernieuwingsurgenten, calamiteiten, medisch urgenten etc. Regionaal kunnen hier verdere afspraken over gemaakt worden.

Eenduidige afspraken in de Kop helaas niet mogelijk De corporaties in de Kop van Noord-Holland bestaande uit Woningstichting Den Helder (Den Helder en Zijpe), Woningbouwvereniging Anna Paulowna, Woningbouwvereniging Beter Wonen (Wieringen), Woontij (Texel en Den Helder) en Wooncompagnie (Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe) onderzochten of voor deze regio gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden. Alle vijf de corporaties vinden het belangrijk dat ook de lage middeninkomens tussen ¤33.614 en ¤43.000 in aanmerking kunnen komen voor sociale huurwoningen onder de huurtoeslaggrens. Door de verschillen in de lokale woningmarkten blijkt dat uniforme afspraken niet mogelijk zijn. Dit betekent dat binnen de regio de mogelijkheden voor de lage middeninkomens verschillend kunnen zijn. Voor de toewijzingscriteria verwijzen wij naar de individuele corporaties.

Belastbaar inkomen toetsen
De corporaties zijn voortaan verplicht het gezamenlijk belastbaar inkomen te toetsen voordat toewijzing plaats kan vinden. Tot het gezinsinkomen wordt niet het inkomen van thuiswonende kinderen gerekend. Het inkomen zal getoetst worden aan de hand van een IB60 formulier over het jaar 2009 of 2010. Dit IB60 formulier kan telefonisch bij de Belastingdienst worden aangevraagd. Indien het actuele inkomen wezenlijk afwijkt van het inkomen volgens het IB60 formulier dient dit te worden aangetoond middels jaaropgaven, loonstroken e.d.

Het is van belang dat de woningzoekende op het moment van toewijzing de correcte inkomensgegevens kan overleggen. Indien dit niet het geval is kan de woning aan de volgende kandidaat worden aangeboden. Uitgangspunt is dat geen leegstand mag ontstaan doordat een kandidaat te laat is met verstrekken van de juiste gegevens.



Ingezonden persbericht