Ingezonden persbericht


Urgentie van kunstkritiek die digitale kunst vertaalt naar een groot publiek

16 december 2010 ­ In het MC theater in Amsterdam is met een fel debat over kunstkritiek en digitale cultuur het startsein gegeven voor een programma om kunstjournalistiek te openen voor andere benaderingen. Virtueel Platform ziet een lacune in de huidige kunstkritiek inzake het duiding van maatschappelijke relevantie van (digitale) kunst en cultuur. Het achterblijven van goed opgebouwde recensies die werk in meerdere contexten plaatst, heeft gevolgen voor de herkenning en erkenning van nieuwe kunst en publiek.

Samen met het Domein voor Kunstkritiek en journalist Ine Poppe heeft Virtueel Platform voor het tweede jaar een lesprogramma ontwikkeld om deze innovatieve, populaire en verrassende kunstvorm beter en vaker onder te aandacht te brengen online en in de gedrukte pers. Virtueel Platform, het sectorinstituut ter promotie van de jongste en snelst groeiende kunstsector, de digitale cultuur, heeft 16 december gekozen voor de publieke start van het schrijfprogramma.

Vanmiddag stonden Sintel van animatiestudio Blender, Biomodd van Angelo Vermeulen en De Coupe van Lino Hellings en Yvonne Droge Wendel centraal. Typische voorbeelden van digitale kunstwerken waarbij niet primair de sculpturale kwaliteit maar het maakproces in een genetwerkte samenleving essentieel is om de werken te kunnen begrijpen.

Journaliste Sandra Smallenburg (NRC), Saskia van der Kroef (Metropolis M) en Raymond Frenken (Kunstbeeld) interviewden de kunstenaars. Op een podium vol projecties, video's, live bloggers, internetpagina's en twitterfeeds zorgden Klaas Kuitenbrouwer en Ine Poppe er voor dat kunstwerken steeds in andere contexten plaatste. In de discussie met de zaal kwam vooral aan de orde of en hoe een kunstcriticus het procesmatige karakter van digitale kunstwerken moet beschouwen. Opvallend was ook dat behoefte bij kunstenaars voor veel meer kritische vragen vanuit de journalistiek.

De complete Piratepad beschrijving van het debat Kritische Massa is te vinden op http://piratepad.net/hVfJWPjpW2 en via #kritmas op Twitter.

////////////// einde bericht ////////////////////




Ingezonden persbericht