Gemeente Zandvoort


De toekomst van Zandvoort: klein beginnen?

08-10-2009

Ludieke plannen voor bestaande bouw, de toevoeging van luxe horeca, een fietspad op boulevardniveau. Tijdens het druk bezochte openbare debat van de tweede werkplaats 'De Badplaats Zandvoort' ging het over concrete, relatief kleine ingrepen, maar ook over grootsere plannen voor de toekomst van Zandvoort. Zoals een duin in het dorp. Uitgangspunt waren de plannen die de Taskforce Ruimtewinst (TFR) van de provincie Noord-Holland voor Zandvoort presenteerde.

Burgemeester van Zandvoort, Niek Meijer, opende de avond. Hierna waren er presentaties over de 'Gebiedsontwikkeling Middenboulevard' en werd een eerste voorstel gedaan voor de inrichting van de openbare ruimte en de bebouwing. Een opvallend element hierin was het duingebied dat in het woongebied was geïntegreerd en de houten vlonders die langs de Middenboulevard en naar de strandpaviljoens liepen. Andere adviezen van de TFR waren om ruimte te maken voor meer luxe gelegenheden (vijfsterren hotel en een luxe restaurant) en om het station en het dorp met het strand te verbinden. Han ter Heegde (voorzitter Taskforce Ruimtewinst, burgemeester van Heerhugowaard) vroeg reacties van de leden van de Taskforce Ruimtewinst en van de bezoekers in de zaal.

"Praatpotentie"
De reacties waren divers: bezoekers merkten op dat als er duingebied in het woongebied komt, dat er dan goede voorzieningen moeten komen tegen opwaaiend zand. Voor het Palacegebied is het vrije zicht voor velen essentieel. De bebouwing zou moeten 'uitwaaieren', zodat je komend vanaf het station eerder de zee ziet. Ook vonden bezoekers aan de avond dat er meer attracties/horeca in het gebied moet komen. De plannen leverden volgens een lid van de TRF veel "praatpotentie" op. "Begin met laaghangend fruit.", was het advies van Han ter Heegde. Wat zijn goed te realiseren ingrepen die zorgen voor een impuls? Bijvoorbeeld het fietspad langs de boulevard doortrekken en zo de strandpaviljoens goed bereikbaar maken.

Gemeente beslist met de Zandvoorters
De TFR zal een definitief advies voor Zandvoort maken op basis van de reacties van de werkplaats en het openbare debat. De gemeente Zandvoort bepaalt, in samenspraak met alle belanghebbenden, wat er uiteindelijk gebeurt in het gebied. Wethouder Bierman: "Een lijn van aanpak tekent zich al af: gebouwen die blijven staan aanpakken en aantrekkelijker maken en daarnaast strategisch nieuwbouw toevoegen. Zo maak je van de som der delen meer dan een optelsom.".

Over de Taskforce Ruimtewinst
De Taskforce Ruimtewinst (TFR) is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De TFR werkt samen met verschillende bureau's een professioneel advies uit, waar gemeenten concreet mee aan de slag kunnen.