Ingezonden persbericht


Verhuizing Zomerlinde naar Schieveste geslaagd

De Zomerlinde van het voormalige ziekenhuisterrein aan de Burgemeester Knappertlaan wortelt zich momenteel in de grond van Schieveste voor het Lentiz Life College. De verhuizing is goed verlopen. Wethouder Groene heeft de Zomerlinde overgedragen aan de directeur en leerlingen van de toekomstige vestiging van het Lentiz Life College. De boom is zonder enige schade op zijn plaats gezet naast de hoofdingang.

De Zomerlinde past niet in de plannen voor de bouwlocatie op het voormalige ziekenhuisterrein en dreigde tegelijkertijd met de sloop op zestigjarige leeftijd gekapt te worden. Een goed onderhouden Zomerlinde kan echter meer dan 250 jaar oud worden. In dezelfde periode zochten de leiding en leerlingen van het Lentiz Life College naar een groen element, dat duurzaam is en de historie van Schiedam dichter bij de school voor vmbo en mbo in Schiedam brengt. De heer Huib Sneep, inwoner van Schiedam en boomexpert, hoorde van de zoektocht van het College, wist dat er bij het voormalige ziekenhuisterrein bomen bedreigd werden met kap en heeft de gemeente en het Lentiz Life College bij elkaar gebracht. Een en een is twee: de gemeente streeft bij Schieveste duurzaam bouwen na en werkte graag mee aan de overdracht van de Zomerlinde. Het College heeft het prepareren van de boom voor vervoer en het daadwerkelijk verplaatsen voor haar rekening genomen. Sloopbedrijf VSM heeft er uitstekend voor gezorgd, dat de Zomerlinde niet is beschadigd tijdens de sloop van het ziekenhuis.

Wethouder Groene benadrukte bij de overdracht van de lindeboom, dat de boom sinds mensenheugenis een belangrijke plaats in een gemeenschap inneemt. "Het zijn mooie statige bomen, die als een markant herkenningspunt in hun omgeving staan. Mensen spreken af onder de lindeboom, men ontmoet elkaar daar en komt met elkaar in contact", zo beschreef hij de functie van de boom. "Ook bij het oude Schiedamse ziekenhuis had de boom deze ontmoetingsfunctie en hij verbeterde door zijn aanwezigheid ook nog de kwaliteit van leven in en buiten het ziekenhuis. Vele Schiedammers zullen de Zomerlinde bij het voormalige ziekenhuis met gemak voor de geest kunnen halen". In de richting van de eveneens vertegenwoordigde bewonersvereniging Schiedam-West (BVSW) benadrukte Groene het belang van herplanten van bomen, ook in de wijk zelf. De directeur van Lentiz Life College, de heer Paul Lakens, bedankte de wethouder voor de boom en sprak de verwachting uit, dat de Zomerlinde ook voor de toekomstige jeugd en de medewerkers dezelfde functie zal hebben als op het ziekenhuisterrein. "De Zomerlinde past heel goed bij het concept van de nieuwbouw. Duurzaamheid en groen zijn voor ons leidraad geweest voor de bouw", zei de heer Lakens. "Binnen en buiten willen we met groen en duurzaamheid bijdragen aan een goed leef- en leerklimaat voor de leerlingen en medewerkers. Het is bewezen dat een goed klimaat met veel groen een positief effect heeft op de leerprestaties. De Zomerlinde past door zijn grootte en plek heel goed in deze benadering van de school."

Leerlingen en ouders, die graag met Lentiz Life College en haar duurzaam gebouwde schoolgebouw kennis willen maken, zijn van harte uitgenodigd voor de open dagen voor op donderdag 10 (van 16.00 tot 21.00 uur) enzaterdag 12 februari 2011(van 9.00 tot 12.00 uur).

Noot voor de redactie (