Gemeente Alphen aan den Rijn

BING-onderzoek toewijzing woningen

Uitkomst BING-onderzoek toewijzing woningen

Individuele bestuurders en het college van burgemeester en wethouders hebben niet in strijd gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. Betrokken ambtenaren hebben wel gedragsregels van de gemeente geschonden, maar er is geen sprake van strafrechtelijke overtredingen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van Bureau Integriteit (BING) over de toewijzing van woningen aan gemeenteambtenaren en gemeentebestuurders.

Onderzoeksopdracht
BING heeft in opdracht van de gemeente een feitenonderzoek verricht met betrekking tot de toewijzing van woningen die door de gemeente in tijdelijk beheer zijn gegeven aan Interim Vastgoedbeheer (IVB) en wonenCentraal. Ook heeft BING de opdracht gekregen het handelen van de betrokken ambtenaren en bestuurders te toetsen aan de geldende normen en wet- en regelgeving.

Bevindingen en conclusies
Volgens BING hebben individuele bestuurders en het college niet in strijd gehandeld met de bestuurlijke gedragsregels van de gemeente. Er is open en transparant gehandeld. BING vindt net als het college dat ook ambtenaren in gemeentelijke panden moeten kunnen wonen. Een uitzondering hierop zijn ambtenaren die betrokken zijn bij de aankoop, verkoop, verhuur of beheer van die panden. BING heeft vastgesteld dat de betreffende ambtenaren destijds toestemming hadden gekregen voor tijdelijke bewoning van een gemeentelijk pand.
Het college deelt daarnaast de mening van BING ten aanzien van de betrokken ambtenaren, dat er belangenverstrengeling is opgetreden en dat er gedragsregels van de gemeente zijn geschonden.

Maatregelen
Op grond van deze conclusies gaat het college passende maatregelen nemen voor de betrokken ambtenaren. Ambtenaren dienen immers (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen en privé en zakelijke belangen te scheiden.

Het college hecht veel waarde aan de integriteit van ambtenaren. Burgemeester Wim de Gelder: De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren en politieke ambtsdragers integer handelen. Uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat gemeenten ondanks de aanwezigheid van gedragscodes en protocollen worstelen met het onder de aandacht houden van integriteit. Wij sluiten zo mogelijk aan bij initiatieven van de VNG op het gebied van integriteit, zoals het plan tot oprichting van een advies- en verwijspunt.

Bekijk het onderzoeksrapport en gerelateerde documenten in het Dossier Lage Zijde.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn