Dura Vermeer

Heemskerk - 16 december 2010

Waterwoning 4D wint opnieuw prijs

De waterwoning 4D, een idee van onder meer Dura Vermeer Bouw Amsterdam en Dura Vermeer Business Development, is opnieuw in de prijzen gevallen. Nadat eerder de ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen werd gewonnen, mocht gisteren de Natuhome prijsvraag `Wie bouwt de meest duurzame woning van Nederland?' in ontvangst worden genomen.

Tijdens de drukbezochte prijsuitreiking in Heemskerk ontvingen directeur Jan de Boer en hoofd voorbereiding Marc Heppener, beide van Dura Vermeer Bouw Amsterdam de Natuhome Award. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland en lid van de Eerste Kamer, overhandigde hen de prijs. Dura Vermeer Bouw Amsterdam en Dura Vermeer Business Development maken deel uit van Team 4D (samen met architectenbureau Kraaijvanger o Urbis, installatiebedrijven Giesbers & Van Der Graaf en ITHO en raadgevend ingenieursbureau DGMR) dat de waterwoning 4D heeft bedacht.

Om de bouw en ontwikkeling van duurzame woningen met design-uitstraling te stimuleren, schreef Natuhome de competitie `Wie bouwt de meest duurzame woning van Nederland' uit. Natuhome heeft zelf een innovatief en creatief bouwproces ontwikkeld waarbij duurzaamheid centraal staat en FSC hout een belangrijke rol speelt. Natuhome ondersteunt daarnaast innovaties in de bouw en maakt deze toegankelijk voor het grote publiek.

Directeur Jan de Boer over de winnende inzending van Dura Vermeer: ''De waterwoning die we hebben ontwikkeld, heet 4D. Hierbij staat de D voor de vierde dimensie: tijd. Want architecten moeten ook denken buiten de drie geijkte dimensies lengte, breedte en hoogte. Daarbij is voor ons duurzaamheid de vierde dimensie in tijd en beweging. De woning kan bijvoorbeeld draaien op het water. De glaszijde van de woning kan in de winter energie opwekken van de zon en in de zomer kan de gesloten zijde zich afkeren van de zon, zodat de warmte buiten de woning blijft en het dus koel is in de woning. 4D hopen we te kunnen realiseren in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer.''

Loek Hermans sprak tijdens de uitreiking lovende woorden. `Er staat nu een generatie ondernemers op die duurzaam ondernemen als eerste natuur heeft. Daarmee geeft zij nieuwe impulsen aan de bouwsector die van nature al de motor is van de Nederlandse economie. Daarbij vind ik dat de overheid deze ondernemers beter uitdagingen dan verboden kan opleggen. Want uitdagen werkt heel goed, ook op het terrein van duurzaamheid.''