Gemeente Enschede

Vier overheden versterken samenwerking bij inrichting landelijk gebied

Proef blijkt succesvol

De gemeente Enschede, de provincie Overijssel, Waterschap Regge en Dinkel en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) hebben vandaag afgesproken om de samenwerking bij investeringen in het landelijk gebied verder te verbeteren. In 2010 vond er een proef plaats waarin de genoemde partijen een eerste stap hebben gezet naar deze intensieve samenwerking.

Tijdens een mini-symposium van Twentse ambtenaren en bestuurders in het Johanneskerkje in Twekkelo lichtten de betrokken partijen vanmiddag hun ervaringen van het afgelopen jaar toe. De proef is in de ogen van de overheden zeer nuttig geweest. Kortere lijnen en het sneller beslissingen nemen waren de belangrijkste uitkomsten. De uitkomsten bieden voldoende vertrouwen voor de samenwerking in de toekomst.

Samenwerking
De landinrichtingen Enschede-Zuid en Enschede-Noord omvatten een totaal investeringsvolume van ruim 30 miljoen euro. Samenwerking tussen de diverse partijen is essentieel voor een goede en gestroomlijnde uitvoering van de plannen. Wethouder Hans van Agteren: "Het proces van landinrichtingen is complex, maar tegelijkertijd heel ingrijpend voor de inrichting van het buitengebied".

Proef
Om de afstemming te bevorderen werd in 2010 een proef uitgevoerd waarin de werkwijze en rolverdeling werd aangepast. Zo werkten medewerkers van de Dienst Landelijk Gebied in 2010 deels vanuit het gemeentelijke Stadskantoor. Op deze manier waren de lijnen korter en konden beslissingen sneller worden genomen. Gemeentelijke ontwerpers en projectleiders werden ingezet voor de voorbereiding en uitvoering van deelprojecten. Gedeputeerde Piet Jansen: "Er liggen nog meer interessante mogelijkheden om de samenwerking en integraliteit verder te versterken. We hebben als provincie een beter beeld gekregen van de afspraken die nodig zijn wanneer we partners vragen om een integraal project te trekken. Voor mij is belangrijk dat we tot versnelde uitvoering komen, overdracht van verantwoordelijkheden op zich is geen doel." De partijen zijn ook in gesprek over mogelijkheden om in de toekomst Enschedeërs met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten voor een deel van de uitvoeringswerkzaamheden op het gebied van groenaanleg.