Ingezonden persbericht

Oproep aan bedrijfsleven voor werving vrijwilligers in de informele zorg

Er is behoefte aan meer vrijwilligers in de informele zorg. We zoeken dus buddy's, maatjes, mentorschappen e.d. De Vrijwilligersacademie en Hart voor Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om de betrokkenheid van de medewerkers van uw bedrijven te vergroten.

Het gaat ons om medewerkers die zich, als vrijwilliger aanmelden om eenzame mensen te bezoeken, kansarme scholieren met huiswerk te helpen of mensen met een lichamelijke of psychische beperking een handje te helpen. Uw medewerkers kunnen ervaren wat het betekent om een buddy of mentor te zijn. Voor henzelf en voor de ontvanger. Aangetoond is dat werknemers gemotiveerder en productiever worden, als zij ­ deels - door hun werkgever in staat gesteld worden om dit type vrijwilligerswerk te doen.

Daarom doet Ingeborg Schlusemann, board member van de Vrijwilligersacademie en directeur van De Regenboog Groep juist nu via de 'gong-ceremonie' van De Beurs een oproep aan u, de Amsterdamse bedrijven, om hun deuren te openen voor vrijwilligers in de informele zorg. Ook in deze donkere en koude dagen betekenen vrijwilligers veel.

Verdiepingsslag

Vrijwilligers in de informele zorg zijn vaak hoog opgeleid. Ze willen een verdiepingsslag maken in hun persoonlijke ontwikkeling en daadwerkelijk in contact zijn met de maatschappij. In de Vrijwilligersacademie leren ze toegepaste vaardigheden, die ook weer op het werk gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld: hoe communiceer je met een persoon, die verward of depressief is? Wat moet je vooral niet doen?

Hoe gaat het in zijn werk?

Heel simpel: Bedrijven wordt gevraagd om in werktijd de medewerkers, bijvoorbeeld tijdens een lunch mee te doen aan een eerste oriëntatie -wervingsbijeenkomst. Medewerkers kunnen zich dan individueel opgeven, al dan niet gefaciliteerd door hun bedrijf. De Vrijwilligersacademie zoekt een passende zorginstelling die aansluit bij de wens van de werknemer.

In 2011 starten we met in company - oriëntatie - trainingen over vrijwilligerswerk in de informele zorg: Wat is er zoal te kiezen? Ook aan de orde komt de persoonlijke meerwaarde voor de medewerker zelf en voor de groep Amsterdammers die extra steun kunnen gebruiken. De medewerkers die zich aanmelden kunnen rekenen op een professioneel inhoudelijke training en de mogelijkheid om het verschil te maken in Amsterdam! Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele vrijwilliger en wordt een passende matching gemaakt bij een van vrijwilligersorganisaties in Amsterdam, die zijn aangesloten bij de Vrijwilligersacademie.

Bedrijven kunnen zich aanmelden bij www.hartvooramsterdam.nl

of via 020 - 6375 375 en 06 - 11058134 (Daphne Grimmelikhuijse daphne@hartvooramsterdam.nl)

Kijk voor meer informatie over de oriëntatiebijeenkomsten op www.vrijwilligersacademie.net