Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

16 december 2010, 16.00 uur

Een Patria wordt uit het vrachtschip wordt gehesen. Foto: ministerie van Defensie Het eerste schip met materieel vanuit Afghanistan is vorige week in de Eemshaven aangekomen. Eerder zijn al helikopters en voertuigen door de lucht vervoerd vanuit Kandahar.

In noord-oost Groningen leverde het vrachtschip MV Belgua, 27 YPR pantserrups-, 11 Fennek wiel- en 4 Patria infanterievoertuigen, 1 Bushmaster en 12 Viking-rupsvoertuigen af. Het schip was beladen in de haven van Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten. De symbolische overdracht van het commando door brigadegeneraal Broeks (r.) aan luitenant-kolonel Schoonen. Foto: ministerie van Defensie

RDTF
De tweede lichting van de Redeployment Taskforce (RDTF), de eenheid die het Nederlandse materieel uit Afghanistan haalt, is vorige week aan de slag gegaan onder leiding van luitenant-kolonel Robin Schoonen. Brigadegeneraal Jan Broeks droeg op Kandahar Airfield het commando over.
Brigadegeneraal Otto van Wiggen bevestigt de uitzendlinten aan de uitzendvlag van 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault. Foto: ministerie van Defensie

Onderscheiding
De commandant van 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault, majoor Nicole de Wolf, heeft vorige week uit handen van de commandant 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Otto van Wiggen, de uitzendvlag met het opschrift Afghanistan, ISAF, juli-nov 2007 en 5 uitzendlinten voor andere missies ontvangen. De brigade is gedurende het 18-jarige bestaan altijd betrokken geweest bij missies. De uitzendlinten staan voor 2 missies in Bosnië-Herzegovina, waarbij de eenheid bevoorradingspelotons leverde. In 2005 nam 11 Bevoorradingscompagnie deel aan de Stabilisation Force Iraq. De andere 2 vlaggenbanden staan voor optredens in Afghanistan.

Kerstvoorbereidingen
De werkzaamheden van de militairen op Kandahar Arifield gaan ook tijdens de feestdagen door. Naast de Redeployment Task Force, die zich bezighoudt met het terugverplaatsen van materieel naar Nederland, vliegen F-16's bijna dagelijks ter ondersteuning van ISAF grondtroepen. Om de feestdagen toch in sfeer door te brengen zijn diverse locaties voorzien van een kerstintje. In de video is te zien hoe militairen de kerst naar Kandahar halen.

Ministerie van Defensie
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 10 december 2010 | wmv | 00:01:38 | 3.9MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 10 december 2010 | mp4 | 00:01:38 | 5.9MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 10 december 2010 | 3gp | 00:01:38 | 1MB
* Uitgeschreven tekst Militairen op Kandahar Airfield bereiden zich voor op de feestdagen.

Raketaanval
De Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) is afgelopen week tijdens een aanval meerdere malen met projectielen beschoten. Hierbij vielen geen slachtoffers aan Nederlandse zijde en was geen sprake van materiële schade. Op MBTK verblijft momenteel een kleine groep Nederlandse militairen die zich bezighoudt met het transporteren van het laatste materiaal richting Nederland.

Een deel van het detachement voor 'hun' C-130. Foto: ministerie van Defensie

Hercules
De C-130 Hercules van het Forward Support Element (FSE) Mirage heeft afgelopen week de mijlpaal van 2000 vlieguren bereikt. Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten vervoert deze eenheid goederen en personeel van en naar Afghanistan. De Hercules is sinds 1 januari 2009 op Mirage gestationeerd en vliegt vooral op Kandahar Airfield maar, indien nodig, ook op Tarin Kowt en Kabul. Naast het 2000ste vlieguur vond afgelopen week de commando-overdracht van FSE Mirage plaats. Luitenant-kolonel Willy van Kampen droeg het commando over aan Luitenant-kolonel Leo Joosse.

Somalië

Hr. Ms. De Ruyter krijgt olie van Hr.Ms. Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

Het Luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter is vorige week door het Suezkanaal gevaren. Hiermee is het schip officieel aan operatie Ocean Shield begonnen. De marine levert met Hr. Ms. De Ruyter in de periode tot eind februari wederom een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraten bij Oost-Afrika. Na de passage volgde een bevoorrading met Hr. Ms. Amsterdam dat op weg is naar Nederland. De bevoorrading was de laatste actie van de Amsterdam tijdens haar deelname aan de anti-piraterijmissie Ocean Shield. Op volle zee werden naast brandstof 14 pallets met onder meer voeding en medische artikelen overgezet. Luitenant-generaal Philippe Stoltz reikte de medailles uit. Foto: Valerie Guyoton

NAVO-medaille
De bemanning van de onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw heeft afgelopen week in de haven van Lissabon de NAVO Afrika Medaille ontvangen. De bemanning kreeg de onderscheiding voor haar inzet in de kustwateren van Somalië. De commandant van het Allied Joint Command Lisbon, luitenant-generaal Philippe Stoltz reikte de medailles uit.

Operaties binnen Nederland

Mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis heeft vorige week op de Noordzee het 100ste explosief van dit jaar tot ontploffing gebracht. Vissersvaartuig `Vertrouwen' kreeg de bom eerder deze week in zijn netten. Deze 100ste ruiming is het totaal van alle mijnenjagers. Door het ruimen van bommen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog houden de mijnenjagers van de marine de zee, kustwateren en havenmondingen mijnenvrij.

Wapenvondst
Bij een inval in een woning in Kerkrade trof de politie een arsenaal aan wapens aan. Agenten vonden onder andere een raket en raketwerper, automatische geweren, revolvers, pistolen, messen en bijlen. De Explosieven Opruimingsdienst leverde ondersteuning bij het veilig verwijderen van het arsenaal.

Reddingshelikopter
De AB-412 SAR-helikopter vloog afgelopen week een inwoner van Vlieland met ernstige buikklachten naar het Medisch Centrum Leeuwarden.

Achtergrondinformatie


* Archief weekoverzicht Defensie-operaties