Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA vraagt hoorzitting over de werking van de Orde van Architecten in commissie Bedrijfsleven

klok 17 december 2010

Vandaag vindt binnen de Orde van Architecten een vergadering van de Nationale Raad plaats. Uit interne documenten en verklaringen van leden van de Orde van Architecten blijkt dat mistoestanden de huidige werking van de Orde verlammen. N-VA wil met haar wetsvoorstel tot hervorming van de Orde een constructief antwoord bieden op deze problemen. In het kader hiervan vraagt Peter Luykx (N-VA) een hoorzitting over de werking van de Orde van Architecten in de commissie Bedrijfsleven.

"De conflicten binnen de Orde van Architecten spruiten voort uit een onaangepaste structuur die de samenwerking tussen Vlamingen en Franstaligen blokkeert : onregelmatigheden bij de toewijzing van leveringen en diensten, manifeste overschrijdingen van budgetten, schrijnende werkomstandigheden voor het personeel. De Orde wordt gefinancierd met lidgelden van alle architecten. Maar wanneer er duidelijke vermoedens zijn dat lidgelden van de architecten misbruikt worden voor private belangen, moet de vigerende minister op zijn minst een onderzoek instellen. Het wordt tijd dat minister Laruelle actie onderneemt," aldus N-VA Kamerlid Peter Luykx.

N-VA beschikt over een volledig dossier over de frauduleuze praktijken binnen de Orde. Daaruit blijkt ondermeer dat schulden aan de FAB (la fédération royale des sociétés d'architectes de Belgique), een hoofdzakelijk Franstalige vakvereniging van architecten, zonder mandaat van de Nationale Raad van de Orde van Architecten werden kwijtgescholden. Niet door de Orde zelf dus, maar door haar toenmalige voorzitter. Het gaat om het kwijtschelden van een schuld aan de FAB van om en bij 63 000 euro, een schuld die de FAB opliep doordat een protocol tussen deze vakvereniging en de Orde werd opgezegd. Onder druk van deze vakvereniging werd verkregen dat de Orde de helft van de kosten zou betalen die nodig zijn om lid te worden van een aantal Europese architectenorganisaties. Daarenboven stuurden de vertegenwoordigers van de FAB al hun facturen door naar de Orde.

De Vlaamse vertegenwoordigers in de Nationale Raad waren deze gang van zaken beu en zegden het protocol per 14 oktober 2005 op. De vertegenwoordigers van de FAB bleven echter naar de bijeenkomsten van de Europese architectenorganisaties gaan en dienden de kosten die zij maakten in bij de Orde, tegen de gemaakte afspraken in. Na drie jaar liepen deze bedragen al op tot 28 000 euro.

De vorderingen van de Orde aan FAB bedroegen in totaal 41 447,50 euro. De Vlaamse architecten drongen aan op een betaling en op dat moment komt Jos Leyssens in beeld. Hij sluit, zonder overleg met de leden van de Nationale Raad op 7 november 2008 een dading tussen de Orde en de FAB. Hij verklaart daarbij dat de Orde 22 264,27 euro overmaakt aan de FAB, dit "tot slot van alle rekeningen".

Peter Luykx: "De vordering van 41 000 euro van de Orde en de uitbetaling van 22 000 euro aan de FAB laten de dading van de Orde finaal oplopen tot 63 000 euro. In ruil hiervoor zou de FAB de verslagen van de bijgewoonde Europese vergaderingen overmaken aan de Orde. Dat is echter nooit gebeurd, men kopieerde gewoon de verslagen van de websites van deze organisaties. Op 1 september 2009 wordt Jos Leyssens, met de steun van de FAB, benoemd in de Board van de Architects' Council of Europe (ACE). Elk land van de EU komt daarbij via een rotatiesysteem aan bod."

De minister weet het Dat de minister op de hoogte was, staat buiten kijf. Via haar regeringscommissaris Edwin Wolfs wordt zij perfect geïnformeerd over deze toestanden, alsook over alle andere misbruiken en pesterijen jegens de Vlamingen op de werkvloer. Maar nooit is de regeringscommissaris tussengekomen.

Luykx besluit: "In de commissie Bedrijfsleven van vorige week ontkende minister Laruelle nog met klem dat er iets aan de hand was. "Sommige Vlaamse leden kunnen beweren dat de Orde van Architecten niet goed functioneert, maar dat is niet de waarheid.", was toen haar antwoord. Welnu, dat is een flagrante ontkenning van de werkelijkheid. Een hoorzitting over de hele zaak in de Commissie Bedrijfsleven kan opheldering brengen in het kader van het wetsvoorstel dat ik heb ingediend." Auteur(s): Peter Luykx, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be