Tweede Kamer voorkomt wachtlijsten met extra geld nazorg gedetineerden

17/12/2010 13:54

Exodus Nederland

Op 16 december 2010 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen dat voorziet in een verhoging van het budget voor re-integratietrajecten vanuit opvangcentra voor (ex)gedetineerden. De begrotingsstaat van het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor het jaar 2011 is als gevolg van het amendement aangepast. Er wordt in totaal 750.000,- euro extra toegekend aan onder andere de organisatie Exodus.

Het amendement is ingediend door de fractievoorzitter van de ChristenUnie dhr. Rouvoet met steun van de leden Van der Staaij (SGP), Gesthuizen (SP) en Van Toorenburg (CDA). Met het aannemen van het amendement wordt erkend dat preventieve maatregelen onmisbaar zijn om herhaald daderschap te verminderen. De Tweede Kamer stelt dat enkel repressie onvoldoende is om criminaliteit terug te dringen. Dit is ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek: opvang na gevangenschap in een nazorginstantie dringt recidive terug, bespaart de gemeenschap uiteindelijk kosten en vergroot de maatschappelijke veiligheid. Naast Exodus gaat het daarbij ook om de organisaties Door, Moria en Ontmoeting.

Naast het amendement is een motie over hetzelfde onderwerp aangehouden. Bij de bespreking van de voorjaarsnota in 2011 zal over deze motie gestemd worden. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bespreekt voorafgaand hieraan met de betrokken partijen of de middelen voor 2011 toereikend zijn. Indien nodig kan de Tweede Kamer dan besluiten extra geld beschikbaar te maken.

Zowel het amendement als de motie zijn voortgekomen uit een brief die Exodus met de collega-organisaties opgesteld heeft in oktober van dit jaar. In de brief is aangegeven dat gevreesd werd voor overschrijding van de budgetten van justitiële plaatsingen. Exodusdirecteur Rien Timmer is opgelucht over de extra toezegging. 'Het zag er naar uit dat we binnenkort personen die door een rechter of door Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar ons doorverwezen worden om financiële redenen de deur zouden moeten wijzen. Met dit extra budget kunnen we ex-gedetineerden blijven plaatsen en wachtlijsten voorkomen'.





http://www.exodus.nl/