Politie Noord-Holland-Noord

Extra bericht vrijdag 17 december

Politie treedt op tegen illegaal vuurwerk en vuurwerkoverlast

Alkmaar, 17-12-2010 o Voorkom ook zelf onveilige situaties

Politie treedt op tegen illegaal vuurwerk en vuurwerkoverlast

Regio, vrijdag 17 december 2010.

In Noord-Holland Noord zijn de laatste tijd al regelmatig harde knallen van vuurwerk te horen. Dit levert overlast en ergernis op voor mens en dier maar kan ook gevaarlijk zijn. Er worden her en der ook vernielingen gepleegd met behulp van explosief materiaal. Het voortijdig afsteken van vuurwerk en het in bezit hebben ervan wordt door de politie aangepakt. Meld het ons als u overlast heeft en wacht zelf met het afsteken tot oudejaarsdag.

Ieder gebied vereist een eigen aanpak. In sommige gebieden verloopt de periode naar de jaarwisseling relatief rustig, terwijl het in andere wijken onrustig is en er zelfs zeer onveilige situaties ontstaan. Tijdens de jaarwisseling zet de politie extra mensen in, maar ook in de weken ervoor zijn politiemensen alert op illegaal vuurwerk of het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden.

Vingers kwijt

Alle waarschuwingen ten spijt gaat het met vuurwerk geregeld mis. Onlangs nog verloor een man in Anna Paulowna vijf vingers doordat een groot soort rotje, een zogeheten Cobra Zes, plots afging. Het zware vuurwerk was illegaal gekocht.

Vernielingen

Vuurwerk wordt niet alleen voor de sier gebruikt, weet ook Dirk Haasnoot, wijkagent voor Heiloo. Uit de wijk Ypestein krijgen we geregeld meldingen dat er zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Vaak gebeurt dat door jongeren. Onlangs is er nog een geldautomaat zwaar beschadigd op de Rosendaal door vuurwerk. Afvalbakken zijn ook vaak een doelwit.

Bel met tips

De politie heeft voor grotere onderzoeken een speciaal vuurwerkteam. Zij boeken de laatste weken regelmatig successen maar kunnen dat niet alleen. Mocht u getuige zijn van het voortijdig afsteken van vuurwerk, meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Tips over de handel in illegaal vuurwerk kunt u ook doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000.