Corporate Governance vooral terrein grote institutionele beleggers

17/12/2010 17:00

Nyenrode Business Universiteit

Nyenrode Business Universiteit neemt voortouw bij vergroten bewustwording

Breukelen, 17 december 2010 - De Corporate Governance Code is nog vooral het terrein van grote institutionele beleggers. De Code leeft nog te weinig onder kleine pensioenfondsen. Dit terwijl de wetgever ook deze groep duidelijk aanspreekt op haar verantwoordelijkheden als betrokken aandeelhouder. Dat is de voornaamste conclusie van Nyenrode Business Universiteit in haar onderzoek naar de naleving van de code door aandeelhouders. Zij voerde het uit in opdracht van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Het is de eerste keer dat alle institutionele beleggers en de grote buitenlandse vermogensbeheerders in het onderzoek zijn betrokken. Mede door deze resultaten neemt Nyenrode het voortouw tot een grotere bewustwording van de noodzaak van gedegen Corporate Governance in opleidingen.

Nyenrode constateerde ook dat een hoog percentage van de kleinere institutionele beleggers de best practice bepalingen niet naleeft, ondanks dat zij daartoe wettelijk verplicht zijn. 88 % van de grote institutionele beleggers doet dit overigens wel. Daarnaast baseren institutionele beleggers hun stem in de algemene vergadering van aandeelhouders vooral op het advies van daarin gespecialiseerde bureaus.

Ook lijken de kleine pensioenfondsen te menen dat zij met het uitbesteden van het vermogensbeheer, ook hun verantwoordelijkheden als betrokken aandeelhouder bij deze partijen hebben belegd. Dit terwijl de wetgeving het tegenovergestelde veronderstelt. Daarnaast geven de mandaten tussen vermogensbeheerders en pensioenfondsen onvoldoende duidelijkheid over hun verantwoordelijkheid. Ook investeren aandeelhouders relatief weinig in een apparaat dat is gericht op het zijn van een betrokken aandeelhouder. Zeker als dit wordt afgezet tegen de totale omvang van de beleggingsportefeuilles.

Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat de dialoog tussen bestuur, aandeelhouder en raad van commissarissen zich steeds meer verplaatst naar de bestuurskamers, voorafgaand aan de algemene aandeelhoudersvergadering. Daardoor vermindert de betekenis van de aandeelhoudersvergadering als platform voor overleg.

Bovendien bleek dat terwijl de kleine pensioenfondsen nauwelijks bekend zijn met de Corporate Governance Code, de pensioenfondsbesturen de druk en behoefte vanuit de achterban lijken te voelen om hun kennisniveau via permanente educatie te vergroten. Dit betekent dat terwijl er wel behoefte aan het verkrijgen van deze kennis is, deze in de praktijk niet tot uiting komt. Nyenrode slaat in haar reguliere programma's een brug om deze permanente educatie aan die groep te bieden.

Daarnaast zal zij in haar opleidingsprogramma's de dialoog over het belang van de Corporate Governance Code met bestuurders, toezichthouders, aandeelhouders en andere stakeholders voortzetten. Zij breidt de al verworven expertise en kennis rond dit thema uit en brengt dit samen in het Nyenrode Corporate Governance Instituut.





http://www.nyenrode.nl