Dura Vermeer Landbouwbuurt Fase 2

Rotterdam - 17 december 2010

Ketenintegratie en BIM centraal bij bouw woningen Landbouwbuurt Fase 2

Woningcorporatie Com o wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam hebben de start bouw gevierd van project Landbouwbuurt fase 2. De ontwikkeling en bouw van het project vindt plaats volgens de principes van ketenintegratie, waarbij de toevoeging van 3D BIM in dit project, het zogenaamde Bouw Informatie Model, een belangrijke rol speelt.

De realisatie van het project Landbouwbuurt is een samenwerking tussen Woningcorporatie Com o wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam en kwam tot stand door gebruik te maken van de 3D BIM methode van Hét Facilitair Bureau van Kokon, waarbij bouwkundige, constructeur en installateur in eenzelfde model werken en realtime hun gegevens verwerken. Vanuit het 3D BIM model worden alle benodigde werktekeningen gegenereerd en is inzoomen tot ieder gewenst detailniveau mogelijk. Met het gebruik van BIM worden afstemmingsfouten tussen verschillende disciplines op een vroegtijdig moment geconstateerd, wat enorm helpt faalkosten te reduceren.

Van verleden...
Tijdens het programma werden de genodigden door Paul van der Laar (stadshistoricus) mee terug genomen in de tijd voor een terugblik op het ontstaan van de woningbouw in Rotterdam Zuid. Hiermee werd duidelijk gemaakt welke toegevoegde waarde het huizenaanbod in een stad heeft en waar dat toe kan leiden.

.... tot toekomst
Vervolgens werden de genodigden in vogelvlucht meegevoerd naar de nabije toekomst. Door middel van een virtuele tour kreeg men 3D beelden te zien van de toren zoals deze in de wijk wordt gerealiseerd en beelden van een geheel ingerichte woning, wat duidelijk maakt dat BIM ook als krachtig communicatiemiddel ingezet kan worden. De rondleiding bracht op een ludieke manier de mogelijkheden van de 3D BIM methode in beeld. Een link naar de film is vanaf 17 december te vinden op www.succesvolbouwen.nl en www.duravermeerbouwrotterdam.nl

Officiële handeling start bouw
Turan Yazir (portefeuillehouder en dagelijks bestuurder van deelgemeente Feijenoord) takelde een kerstboom tot 70m hoogte en gaf daarmee het startsein voor de bouw. Dit markeerde de hoogte van de woontorencombinatie met 140 huurappartementen van project Landbouwbuurt fase 2. Daarnaast omvat deze fase de ontwikkeling van nog 15 grondgebonden woningen, 550m² bedrijfsruimte en een parkeergarage. Met de realisatie van nieuwbouwproject Landbouwbuurt, bestaande uit in totaal 3 fasen, ondergaat deze buurt nabij het Zuidplein, Ahoy'' en het Zuiderpark een ware metamorfose.