Raad van de Europese Unie

Brussel, 15 december 2010

Uitnodigingsbrief
van voorzitter Herman Van Rompuy
aan de Europese Raad

"Het is mij een genoegen u uit te nodigen voor de bijeenkomst van de Europese Raad op 16 en 17 december 2010 te Brussel.
Na onze traditionele bijeenkomst met de voorzitter van het Europees Parlement zullen wij onze aandacht richten op het voornaamste punt op onze agenda: de beperkte Verdragswijziging met het oog op de oprichting door de lidstaten van de eurozone van een permanent mechanisme ter vrijwaring van de financiële stabiliteit van het eurogebied als geheel. De afgelopen week heb ik u de conclusies toegezonden die ik trek uit het met alle lidstaten gehouden overleg, met name wat betreft de parameters van een dergelijke Verdragswijziging. In het licht hiervan is een ontwerpbesluit van de Europese Raad opgesteld en aan alle lidstaten toegezonden. Wij moeten tijdens onze bijeenkomst een akkoord over het ontwerp-besluit bereiken, teneinde de procedures, op EU-niveau en op nationaal niveau, zo spoedig mogelijk te kunnen starten, zodat dit besluit op 1 januari 2013 in werking kan treden.
Ons diner zal ons tevens de gelegenheid bieden over de economische ontwikkelingen van gedachten te wisselen in aanwezigheid van de president van de Europese Centrale Bank, die ook onze middagbijeenkomst zal bijwonen.
Op vrijdagochtend zal de hoge vertegenwoordiger ons informeren over de recente werkzaamheden betreffende de strategische partners en moeten wij een besluit nemen over het verzoek van Montenegro tot verlening van de status van kandidaat-lidstaat, voordat wij de laatste hand leggen aan de conclusies.''

______________