Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 334 / MG
Datum: 17 december 2010

Gunstige lening voor eigenaar verzakte woning

Huiseigenaren uit het veenweidegebied die door verzakkingen schade aan hun woningen hebben kunnen met een voordelige lening de fundering laten herstellen. Gedeputeerde Staten bieden op voorstel van Provinciale Staten deze woningbezitters een regeling aan. Hiervoor is 11 miljoen euro beschikbaar.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de stimuleringsregeling funderingsherstel uit. Deze organisatie heeft veel ervaring met soortgelijke constructies. Om in aanmerking te komen moeten huiseigenaren aan een aantal voorwaarden voldoen. De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan ¤ 236.607,--. De datum van de laatste overdracht mag niet na 1992 liggen. In 1992 is het Burgerlijk Wetboek gewijzigd. Daarin is opgenomen dat er een mededelings- en onderzoeksplicht is gekomen ten aanzien van verborgen gebreken.

In het veenweidegebied is door inklinking van het veen in sommige gevallen ernstige schade aan de fundering ontstaan. Provinciale Staten hebben in juni om een regeling gevraagd om de betrokkenen te helpen. Provinciale Staten moeten de stimuleringsregeling funderingsherstel nog vaststellen.

Als Provinciale Staten akkoord gaan met de uitgangspunten dan komt er binnen twee maanden een uitvoeringsregeling. Daarna kunnen huiseigenaren een beroep doen op de stimuleringsregeling.