Ingezonden persbericht




Gezamenlijk persbericht

Rijkswaterstaat gunt project pilot Zandmotor aan Van Oord en Boskalis

Rijkswaterstaat heeft de aanleg van de Zandmotor gegund aan de Nederlandse aannemerscombinatie Van Oord - Boskalis. De Zandmotor wordt aangelegd voor de kust van Ter Heijde in Zuid-Holland en zorgt voor een grotere kustveiligheid, gecombineerd met kansen voor natuur en recreatie. De totale contractwaarde voor de aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis bedraagt ¤ 50 miljoen.

De Zandmotor bestaat uit een grote hoeveelheid zand die wordt aangebracht in de vorm van een haak die vast zit aan de kust bij Ter Heijde. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich geleidelijk langs de Zuid-Hollandse kust. Door dit principe van 'bouwen met de natuur' groeit de kust op natuurlijke wijze aan. De zandmotor levert zo een bijdrage aan de kustveiligheid waarbij tegelijk meer ruimte ontstaat voor natuur en recreatie.

Contract
Het betreft een Engineering & Construct contract. Dit betekent dat de verdere uitwerking van het ontwerp en de realisatie in handen van de aannemerscombinatie ligt. Het gunningscriterium was het aantal kubieke meters zand dat voor de vaste prijs van ¤ 50 miljoen geleverd kon worden. Van Oord en Boskalis leveren 21,5 miljoen kuub zand voor dit bedrag.

Planning
Begin 2011 start de aanleg. De werkzaamheden nemen ruim een jaar in beslag. Voor de uitvoering van het werk worden sleephopperzuigers ingezet. In het voorjaar van 2012 is de aanleg van de Zandmotor gereed.

Innovatie
Nederland laat met de innovatieve zandmotor opnieuw zien wereldwijd voorop te lopen als het gaat om waterwerken. Nergens in de wereld is het principe van de zandmotor op deze schaal toegepast. Tijdens en na de aanleg wordt zorgvuldig gemonitord wat de effecten van de Zandmotor zijn op de zeestroming, natuur, recreatie en kustversterking. De kennis en kunde over deze duurzame en natuurlijke manier van kustversterking kan Nederland in de toekomst ook internationaal inzetten en daarmee haar toppositie als het gaat om waterbouw verder versterken.

Samenwerkende partijen
Het project pilot Zandmotor is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Zuid-Holland dat wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de Milieufederatie Zuid-Holland.

..........................................