Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Nog steeds slechte informatievoorziening treinreizigers

Door hevige sneeuwval is het openbaar vervoer plaatselijk weer ernstig ontwricht. Zeer kwalijk is dat de informatievoorziening op het spoor nog steeds ernstig te kort schiet. Naast het ontbreken van omroepberichten laat ook de website van NS het weer afweten.

Op vrijdag 17 december komen er grote hoeveelheden sneeuw uit de lucht vallen. Volgens traditie raakt het treinverkeer meteen ernstig ontregeld. Deze keer is het echter niet alleen de trein: in de hele Randstad is het complete chaos op de wegen. ANWB roept automobilisten op indien mogelijk niet de weg op te gaan. Voor het openbaar vervoer is een dergelijke oproep niet gedaan, maar de ervaren OV-reiziger moet weten waar hij aan begint.

Vooral in Noord-Holland zijn veel bussen aan de kant gezet, omdat vervoerders het niet langer verantwoord vinden om te rijden. Dit is goed te begrijpen, maar Rover vindt het ook niet verantwoord om reizigers langs de weg achter te laten. Rover roept de gemeentes op om snel mee te werken aan het weer begaanbaar maken van de busbanen.

NS en ProRail rijden met minder treinen. Door deze maatregel is het treinverkeer gelukkig niet geheel stil komen te liggen. Helaas blijkt de beloofde verbeterde communicatie nog op zich te laten wachten. Reizigers die eerder deze dag onderweg naar Utrecht Centraal vastliepen, moesten het volgens traditie zonder omroepberichten of andere informatie stellen.

Een andere traditie is inmiddels het buiten gebruik raken van de website van NS. Telkens bij calamiteiten op het spoor laat deze website het afweten, een zeer kwalijke zaak. NS wijt het probleem aan KPN, maar volgens Rover is de NS verantwoordelijk voor het beheren van een functionerende website. Als het telkens falen van deze website daadwerkelijk door de provider zou worden veroorzaakt is het in ieder geval de verantwoordelijkheid van NS om een andere provider in de hand te nemen.

Voor actuele reisinformatie adviseert Rover te kijken op: De website van ProRail: http://bit.ly/195yjp
9292 blijft nog steeds in de lucht: www.9292ov.nl