Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
144 Vragen van de heer J.J. Rijpma , mevrouw C. Hakbijl en de heer P.E.J. Werensteijn (Trots op Nederland) (ingekomen 19 november 2010 en

antwoorden verzonden door het college op 17 december 2010)

Op zaterdag 20 november wordt de protestactie Schreeuw om Cultuur georganiseerd. Ook op de Neude zal geprotesteerd worden tegen de maatregelen van dit Kabinet om de cultuursector onafhankelijker te maken van overheidssubsidie. Vredenburg, een gemeentelijke dienst, steunt al geruime tijd de Schreeuw om Cultuur actie op de Neude (zie ook: http://www.vredenburg.nl/nieuws/106 .

VVD, CDA en Trots op Nederland vinden dat iedere Nederlander het recht heeft om zijn mening te laten horen en te protesteren. Ook artistieke vrijheid staat bij deze drie partijen hoog in het vaandel. Wel zetten onze fracties vraagtekens bij de rol van de gemeentelijke dienst Vredenburg bij het oproepen van de inwoners van Utrecht om te gaan protesteren.

Het is niet de taak van de gemeente en al helemaal niet van de gemeentelijke diensten om de bevolking op te roepen om te gaan protesteren. Het college kan, indien zij het niet eens is met het kabinetsbeleid, haar ongenoegen kenbaar maken aan het kabinet.

De fracties van de VVD, het CDA en Trots op Nederland hebben daarom de volgende vragen aan het college:


1. Is het college op de hoogte van de promotieactiviteiten van Vredenburg?

Ja


2. Zijn er meer gemeentelijke diensten die hebben opgeroepen tot protesteren?

Ja, Ook de Stadsschouwburg heeft opgeroepen tot ondertekening van de petitie tegen de voorgenomen bezuinigingen op het cultuurbudget en deelname aan de protestactie op 21 november jl. op het Neude.


3. Is de oproep van Vredenburg een oproep namens de gemeente Utrecht?

Nee, maar het college was het inhoudelijk wel eens met de oproep.


4. Heeft Vredenburg, of een andere gemeentelijke dienst, nog op een andere wijze de protestactie van 20 november ondersteund? Zo ja, hoe?

De directeuren en in tweede instantie de hoofden marketing van zowel Vredenburg als Stadsschouwburg zijn aanwezig geweest bij voorbereidende gesprekken. Daarnaast heeft Vredenburg de coördinatie van de productie van de flyers/affiches op zich genomen.


5. Hoeveel tijd en mankracht is hier door de gemeentelijke diensten in geïnvesteerd? Hoeveel heeft deze inzet in euro's gekost en waarvan is deze inzet precies betaald?

De inspanningen zijn niet ten koste gegaan van de reguliere budgetten van de stadsschouwburg en Vredenburg, noch in tijd noch in euro's.


6. Is het college het met VVD, CDA en Trots eens dat het niet de taak van gemeentelijke diensten, of gemeenten in het algemeen, is om burgers op te roepen om te gaan protesteren tegen landelijk beleid?

Vredenburg en de Stadsschouwburg hebben de oproep gedaan vanuit hun functie als podiumkunstorganisaties.

---- --