Kapsalon Rotterdamse snackcultuur in beeld

01/11/2010 13:26

Historisch Museum Rotterdam

FOTOTENTOOSTELLING

KAPSALON!

de Rotterdamse snackcultuur

door Joris den Blaauwen

18 december 2010 - 30 april 2011

Galerie Dubbelde Palmboom

Het multiculturele karakter van wereldstad Rotterdam vinden we terug in het straatvoedsel. Anno 2010 is de traditionele snackcultuur van patat, kroketten en loempia's verrijkt met broodjes pom, shaorma, falafel, döner kebab, wraps en tientallen andere exotische hapjes uit alle werelddelen. Maar de bekendste snack in Rotterdam is de kapsalon; een echte Rotterdamse uitvinding die inmiddels is begonnen aan een stormachtige zegetocht door de rest van Nederland.

De kapsalon is een calorierijke mix van patat, shaormavlees, sauzen en salade die naar verluidt ongeveer vijf jaar geleden is ontstaan in Rotterdam-West. Daar bestelde het personeel van een kapperszaak bij een shaormazaak in de buurt patat en shaorma in één bak. Na verloop van tijd kwamen daar andere ingrediënten bij. Als personeel van de kapperszaak erop uit werd gestuurd om iets te eten te halen, moest het kapsalon zeggen zodat men in de shaormazaak wist wat werd gevraagd. Een fenomeen was geboren....

Fotograaf Joris den Blaauwen (1973) heeft het afgelopen jaar voor Historisch Museum Rotterdam de lokale snackcultuur in beeld gebracht. Het museum wilde weten wat, waar en hoe Rotterdammers eten als ze niet thuis of in een chic restaurant eten en welke gevolgen dit heeft voor het straatbeeld.

Den Blaauwen zwierf maanden met zijn camera door de stad. Hij bezocht snackbars, markten, hamburgerketens, sportkantines, buurtcafetaria, eetstalletjes, braderieën, talloze feesten en festivals. Zijn onderzoek naar de Rotterdamse wereld van de snelle hap voerde hem naar alle uithoeken van de stad.

Het resultaat van zijn speurtocht is een indrukwekkende fotoserie die vanaf 18 december in Galerie Dubbelde Palmboom te zien is. Den Blaauwen verrast ons met een caleidoscopisch beeld van een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten die ondanks al hun verschillen één ding gemeen hebben: de liefde voor voedsel dat snel, gemakkelijk en relatief goedkoop is.

Tentoonstelling : KAPSALON! Rotterdamse snackcultuur door Joris den Blaauwen

Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam

Periode : 18 december 2010 t/m 30 april 2011

Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis





http://www.historischmuseumrotterdam.nl