Ingezonden persbericht


Persbericht
10 december 2010
101210-a

Leiden herovert Burcht

Na een restauratieperiode van negen maanden is de Burcht van Leiden weer in haar volle glorie hersteld. Op zaterdag 18 december vieren we dat de Burcht weer voor iedereen open is. Jong en oud is van harte uitgenodigd.

Om 13.30 uur zal wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) op spectaculaire wijze de gerestaureerde Burcht terugveroveren voor de stad. Daarna starten allerlei activiteiten: rondleidingen, riddergevechten, een markt met vele middeleeuwse ambachten en muziek. De festiviteiten eindigen om 18.00 uur.

Jan-Jaap de Haan: "De Burcht is het oudste monument van Leiden en als ringwalburcht uniek in Noord-West Europa. Restauratie aan de Burcht was hard nodig, omdat er flinke scheuren in de muren zaten. Ouderdom, gebruik, vocht en vorst eisen hun tol. Na vele jaren van vooronderzoek en maanden van zorgvuldig restaureren ziet de Burcht er weer mooi uit. Ik ben blij dat vanaf 18 december iedereen weer van de Burcht kan genieten."

De restauratie van de Burcht is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden. De afdeling Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden zorgt dat het culturele erfgoed in Leiden en omgeving nu en in de toekomst behouden blijft. De restauratie is ook een belangrijk onderdeel van het programma Binnenstad. Dit programma bestaat uit allerlei activiteiten die de binnenstad van Leiden verbeteren en aantrekkelijker maken om te bezoeken, te werken, te leven en te wonen.


- einde bericht -

Persrondleiding
Speciaal voor de pers organiseert Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden een rondleiding. Deze begint meteen na de officiële opening (rond 13.45 uur). Heeft u interesse, dan kunt u zich opgeven bij persvoorlichting@leiden.nl of 071 516 50 55.

Bijlagen:

- Twee foto's gerestaureerde Burcht