KRO

KRO's In de Schaduw van het Nieuws over daklozendilemma's

Uitzenddatum: 18/12/2010

Als het koud is zo rond de kerstdagen, is er veel aandacht voor de ongeveer 20.000 daklozen in Nederland. Na de feestdagen verdwijnen ze weer in de holen en krochten van onze samenleving. In KRO's In de Schaduw van het Nieuws (21.10 uur, Ned.2) een zaal vol daklozen.

De gewone Nederlander worstelt dagelijks met de vraag: geef ik wat aan die Roemeense accordeonist voor de supermarkt, aan die straatkrantverkoper of de verslaafde vrouw die om een euro voor een bakkie koffie vraagt. Waarom werken ze niet gewoon, vraagt menigeen zich af?

Als het aan de laatste kabinetten ligt, zwerft er over een paar jaar nog maar een kleine groep daklozen over straat. Hoe halen we deze mensen van de straat? Waar kunnen zij terecht? Het aantal protesten tegen opvangcentra nam de afgelopen jaren sterk toe.

Presentator Arie Boomsma spreekt onder ander met acteur Chris Tates, die voor het KRO-programma `Stinkend, Beroemd en Dakloos´ een periode op straat leefde. Verder ook echte daklozen, hulpverleners, weldoeners, buren van opvanghuizen en voormalig daklozen.

In de Schaduw van het Nieuws is een actueel gespreksprogramma over brandende kwesties die mensen raken. Welke schrijnende persoonlijke verhalen gaan schuil achter grote nieuwsfeiten? En voor welke onmogelijke keuzes komen mensen te staan? Dit seizoen wordt het programma live uitgezonden vanuit het Werktheater in Amsterdam. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

KRO's In de Schaduw van het Nieuws, zaterdag 18 december om 21.10 uur op Nederland 2. Live vanuit Het Werktheater Amsterdam.

KRO's Stinkend, Beroemd en Dakloos, vanaf 21 december om 20.25 uur op Nederland 3.