Erasmus in het Nationaal Onderwijsmuseum

17/12/2010 17:03

Nationaal Onderwijsmuseum

Ter ere van de 500ste verjaardag van het beroemde werk van Erasmus "de Lof der Zotheid" opent er op zaterdag 18 december om 15.30 in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam de tentoonstelling "Tegen de barbarij".

Tegen de Barbarij

Het Nationaal Onderwijsmuseum grijpt de 500ste verjaardag van dit boek aan als vertrekpunt voor een tentoonstelling. De tentoonstelling legt de bezoeker de uitgangspunten van Erasmus' ideeën over onderwijs voor en roept nieuwe vragen op. Zijn opvattingen worden getoetst aan de werkelijkheid van vandaag. In hoeverre leven zijn ideeën voort? Is onderwijs van nu nog gericht op morele vorming van mensen?

Erasmus

Erasmus heeft gedurende zijn leven door vele landen in Europa gerezen. Hij is een voorbeeld geworden voor allen die menen dat beschaving de enige remedie is tegen oorlog en intolerantie. Deze beschaving komt voort uit de moreel gevormde mens.

In 1511 verscheen de eerste editie van de Laus Stultitiae, de Lof der Zotheid.

In deze beroemde satire neemt Desiderius Erasmus van Rotterdam alle geledingen van de Europese samenleving van zijn tijd op de hak, ook het onderwijs en de onderwijzers.





http://www.onderwijsmuseum.nl