Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 7 december 2010

Het Balgzand, een eldorado voor steltlopers en roofvogels Er zitten weer spectaculaire aantallen vogels!

Voor liefhebbers is het een voorrecht in de buurt van de Waddenzee te wonen. In deze tijd van het jaar zijn er weer enorme aantallen trekvogels te zien. U kunt dat op zaterdag 18 december van 10.30 tot 13.00 uur met de gids van Landschap Noord-Holland bij het Balgzand weer prachtig bekijken. Er staat koffie of thee voor u klaar.

Er zijn op dit moment enorme groepen vogels te zien. Zo zijn er bijna dagelijks tot wel 60.000 bonte- en kanoetstrandlopers aanwezig. Het is een bijzonder gezicht als de vloed op komt en de vogels trekken in de richting van de dijk waar wij staan. U kunt het dus van dichtbij bekijken. Ook rotganzen en smienten zijn in flinke aantallen aanwezig. En natuurlijk zijn er altijd weer onverwachte soorten die we te zien krijgen. Met zoveel vogels bij elkaar is er voor roofvogels altijd wel wat te halen. Een spectaculaire jager is de slechtvalk, maar ook soorten als sperwer, smelleken, torenvalk en blauwe kiekendief zien we regelmatig. Bijzonder is dat er soms wel vijf buizerds bij het Balgzand zitten. Ze profiteren van de resten die de slechtvalken achterlaten en ruimen vogels op die hier sterven. We hopen dat u erbij kunt zijn om de prachtige natuur van het Balgzand te beleven.

Het vervoermiddel dat we gebruiken kiezen we ter plaatse en is afhankelijk van het weer. Er zijn fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gezamenlijk gaan wandelen. Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten bedragen ¤ 6,50 per persoonn, voor Beschermers ¤ 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trrek stevige schoenen aan.

We verzamelen bij Natuurinformatiecentrum Balgzand. Dat ligt bij 't Kuitje aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Dit is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer. Foto: De slechtvalk is de snelste roofvogel ter wereld. Hij kan een snelheid bereiken van 260 kilometer per uur! Foto Onno Steendam.


Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland