Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO t/m zaterdag 18 december 2010, 17.00 uur

PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 17 december 2010

Klassieke Muziekprijs indivuele prestatie naar Emanuel Ax

Emanuel Ax meest indrukwekkende prestatie binnen klassieke muziek Emanuel Ax valt zaterdag 18 december in Muziekgebouw aan 't IJ in de prijzen voor de meest indrukwekkende individuele prestatie op het gebied van klassieke muziek. De VSCD Klassieke Muziekjury bekroont hem met de Klassieke Muziekprijs 2010. Ax krijgt de prijs uit handen van Tino Haenen, directeur van het Muziekgebouw.

'Emanuel Ax, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert, voelt zich in elk genre en in elke situatie op zijn gemak. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het gemak waarmee hij Chopin zowel op een Steinway als op een oude Pleyel kan vertolken, en uit de brede invulling die hij aan zijn concerten geeft' aldus de Klassieke Muziekjury.

Emanuel Ax treedt deze middag op met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en de jonge Nederlandse violiste Simone Lamsma, die vorige week de Klassieke Muziekprijs in de categorie nieuwe generatie mee naar huis mocht nemen. Pianist Emanuel Ax is de bijzondere verrassingsgast van deze middag. Hij is in de week van dit concert solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Als echt kamermuziekbeest kon hij het niet laten om een vervolg te geven aan zijn eerste optreden in de IJ-Salon vijf jaar geleden.

Overige genomineerden in deze categorie zijn dirigent Giovanni Antonini van het Il Giardino Armonico ensemble en violiste Patricia Kopatchinskaja.

----------