Gemeente Wijdemeren


Drie monumenten

Drie monumenten

Het College heeft drie gemeentelijk beschermde monumenten aangewezen.

Het College van burgemeester en wethouders heeft op 7 december besloten om de Nieuw-Loosdrechtsedijk 53/ Luitgardeweg 2a, de Loosdrechtsedijk 147 en de Veendijk nummer 8 aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Stalgebouw
Nieuw-Loosdrechtsedijk 53/ Luitgardeweg 2a is in 1916 gebouwd als stalgebouw voor de Loosdrechtse wethouder Alfred Sprenger. Het gebouw is gelegen op het terrein tussen genoemde adressen. Voor het ontwerp tekende de Hilversumse architect B.H. Bakker die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van de villa Jachtust. Deze villa gelegen aan de Nieuw Loosdrechtsedijk was eveneens van Sprenger en is ook een gemeentelijk beschermd monument.

Transformatorhuisje
Op het adres Oud-Loosdrechtsedijk 147 staat Traf. Dat bijzondere transformatorhuisje uit 1932 heeft een opvallend hoog tentdak.

Zomerhuis
Het adres Veendijk 8 tenslotte, is in 1929 gebouwd als zomerhuis van A.E.J. Bertling, directeur van de Hilversumse Rijwielfabriek en voormalig minister van financien.

De eigenaren van het adres Veendijk 8 hebben een zienswijze ingediend en zullen mogelijk bezwaar maken tegen de aanwijzing.

(18-12-2010)