Gemeente Lelystad

Raad beslist over grote grazers in Hollandse Hout

Vrijdag 17 december 2010

Het college van Lelystad laat de beslissing om al dan niet medewerking te verlenen aan tijdelijke toelating van grote grazers in een beperkt deel van de Hollandse Hout aan de gemeenteraad. In lijn met de afspraken in het coalitieakkoord 2010-2014 kiest het college ervoor geen inhoudelijk standpunt in te nemen, maar de raad 2 varianten aan te bieden.

Extreme weersomstandigheden

Op 22 november heeft de commissie Gabor het 2e adviesrapport over het beheer van de Oostvaardersplassen gepresenteerd. In het rapport heeft de commissie onder andere de noodzaak tot beschutting bij extreme weersomstandigheden aangegeven. Beschutting kan niet in voldoende mate in het gebied zelf gerealiseerd worden. De commissie adviseert deze beschutting te zoeken in bosgebieden rondom de Oostvaardersplassen, waaronder de Hollandse Hout bij Lelystad. De commissie benadrukt dat het daarbij niet kan en niet mag gaan om gebiedsuitbreiding c.q. vergroting. Dat betekent dat de commissie negatief adviseert over permanente openstelling van de beschuttingsgebieden. De toelating dient beperkt te worden tot de periode 15 december - 1 april. Het college deelt de opvatting van de commissie Gabor dat het permanent toelaten van grote grazers in de Hollandse Hout onwenselijk is.

Tijdelijke toelating

Over de tijdelijke toelating van grote grazers doet het college geen uitspraken. Bij het opstellen van het Coalitieakkoord 2010-2014 is een keuze gemaakt voor procesmatige afspraken over de gebiedsvisie Hollandse Hout. Gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer zijn in samenwerking met een klankbordgroep bezig deze gebiedsvisie af te ronden. Het college stelt de raad een tweetal varianten voor, ofwel geen medewerking verlenen aan tijdelijke toelating van grote grazers in de Hollandse Hout, ofwel onder voorwaarden medewerking verlenen.

Voorwaarden

Het college stelt het volgende, ondeelbare pakket voorwaarden voor waaronder medewerking zou kunnen worden verleend:
* Het open te stellen areaal mag niet groter zijn dan 250 ha.
* Er mag geen sprake zijn van onaanvaardbare aantasting van het bos (behoud biodiversiteit).

* Het te begrazen deel van het bos zal zodanig afgezet moeten worden dat de dieren er niet uit kunnen. Ook het begraasde deel zal voor mensen toegankelijk moeten zijn.

* De oversteek van de Oostvaardersplassen naar Hollandse Hout mag niet leiden tot een afsluiting van de Knardijk voor verkeer en zal zo uitgevoerd moeten worden dat verkeersveiligheid en waterstaatkundige functie onaangetast blijven.
* Conform het advies van de commissie Gabor zal het effect van de tijdelijke toelating van grote grazers in de omliggende bosgebieden na 15 april worden geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten van deze evaluatie zal al dan niet tot voortzetting worden besloten.
* De kosten van maatregelen die nodig zijn om de tijdelijke toelating van grote grazers in de Hollandse Hout mogelijk te maken, komen niet ten laste van de gemeente Lelystad.

De uitspraak van de raad is de basis voor het gesprek met de staatssecretaris.
Ja