Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt alcoholcontroles

Best, 18-12-2010 o De politie heeft van vrijdagmiddag 17.00 tot zaterdagmorgen 3.00 uur op diverse locaties in en om Best alcoholcontroles gehouden.

In totaal zijn er 245 blaastesten afgenomen. In totaal vier bestuurders hadden teveel drank op. Onder hen waren ook twee zogeheten beginnende bestuurders.

Beginnende bestuurders
Voor hen geldt een alcohollimiet van 0,2 promille. Bij meer dan 0,8 promille krijgt de beginnende bestuurder niet alleen een fikse geldboete opgelegd maar zal hij of zij ook de verplichte driedaagse CBR-cursus moeten volgen, ook wel de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) geheten. De nieuwe BOB-campagne die onlangs startte, met de campagneslogan "100% BOB, 0% op", richt zich voornamelijk op de doelgroep beginnende bestuurder. Het blijkt namelijk dat veel beginnende bestuurders denken dat een of twee drankjes moet kunnen. Echter, dat kan al gauw te veel zijn, zo constateert de politie.

Poolse automobilisten
Onder de bestuurders bij wie een blaastest is afgenomen, waren 46 Polen. In de regio Best zijn veel Polen gehuisvest. Omdat Poolse bestuurders, relatief gezien, vaak bij alcoholgerelateerde verkeersongevallen betrokken zijn, krijgen zij extra aandacht. Voor deze doelgroep is landelijk een speciale folder ontwikkeld, die tijdens alcoholcontroles wordt uitgereikt. Hierin wordt uitgelegd dat de Nederlandse politie streng controleert en dat alcohol in het verkeer voor veel ellende zorgt. De politie houdt vrijwel dagelijks alcoholcontroles omdat dronken automobilisten in het verkeer voor veel verkeersdoden en -gewonden zorgen.